LatinicaЋирилица
Početna Dečija nedelja Blog neven dobra igračka maslačak mali pjer galerije i teme kontakt partneri i pokrovitelji projekti o nama


Prijatelji sajta:


DOBRODOŠLI NA STRANE

PRIJATELJA DECE SRBIJE!Udruženje Prijatelji dece Srbije PDS je dobrovoljna i neprofitna organizacja civilnog društva. Osnovano je 1990. godine da bi ostvarivalo ciljeve u oblasti prava deteta, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu.

PDS je je najstarija organizacija te vrste u Srbiji, i jedna od najstarijih u Evropi i svetu. PDS je nastavio tradiciju organizacije Društvo za potpomaganje i vaspitanje sirotne i napuštene dece, osnovane davne 1880. godine.

Sa ogromnim entuzijazmom i žarom, i danas okuplja sve one kojima je stalo do dece, njihovog vaspitanja i razvoja, smisaonog provođenja slobodnog vremena, njihove zaštite i prava. Opšta misija i cilj PDS-a je da doprinosi promociji i ostvarenju prava deteta i stvaranju uslova za sigurno, kreativno i srećno detinjstvo, za poštovanje položaja deteta u društvu, za slobodan i harmoničan razvoj sve dece u duhu naše tradicije i Konvencije o pravima deteta u oblasti obrazovanja, kulture, socijalne zaštite...

Organizuje aktivnosti za decu i aktivnost dece (stvaralačke, igrovne, tehničke, rekreativne, humanitarne...).


23.05.2018
Dodela "Malog Pjera" u 2018.


21.05.2018
Dobrodošli
16.05.2018


Rezultati Takmičenja za najbolju dečju karikaturu „MALI PJER"

Februar 2018.

Konkurs za Takmičenje za najbolju dečju karikaturu "Mali Pjer" je u toku!
Evo i propozicija!

http://bit.ly/Pjer2018


20.11.2017

UNICEF i Prijatelji dece Srbije zajednički rade na tome da se deci omogući da artikulišu svoj glas i prenesu ga u procesu razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja koji je pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Danas, na #SvetskiDanDeteta, deca su preuzela skupštinu da bi pričala o nasilju nad decom i ponudila svoja rešenja.
Podelite ovu objavu sa svojim prijateljima i pomozite da se čuje glas svakog deteta širom sveta!

Svetski dan deteta


02.10.2017.

Poziv za Mali nedeljni ručak 

Aktivirajmo se i #stvarajmouspomene zajedno. Poslednji i sedmi dan dečje nedelje
je rezervisan za druženje, smeh, igru i tradicionalni nedeljni ručak. Međutim ove godine idemo korak dalje, želimo da podelimo one posebne trenutke koji se dešavaju samo u prisustvu bliskih ljudi. Podelite sa nama trenutke zajedničkih okupljanja u vašoj porodici, sa vašim prijateljima i dragim ljudima.

Zabeležite trenutak fotografijom i podelite je pod #stvarajmouspomene heštegom. Vaše fotografije možete deliti od 2. do 7. oktobra, a mi ćemo ih u nedelju 8. objaviti na našoj fejsbuk stranici kao i na našem instagram profilu, samo budite sigurni da ste je „javno“ podelili. Samim objavljivanjem vaše fotografije pod gorepomenutom heštegom saglasni ste sa njeno dalje deljenje na našim stranicama. 

Ukoliko se na vašim fotografijama nalaze deca (osobe mlađe od 18 godina) podrazumeva se da su roditelji-staratelji saglasni sa objavljivanjem i deljenjem fotografije.Najava DEČJE NEDELJE 2017


21. 09. 2017.

 U cilju promovisanja Dečje nedelje, koja ove godine „Gradi mostove za radost svakog deteta“ Prijatelji dece Srbije organizuju sada već tradicionalnu internet izložbu dečjih radova. Internet izložva se ove godine održava pod sloganom „JA I MOJI PRIJATELJI-SVIH GENERACIJA“. Konkurs je otvoren za za predškolce i učenike osnovnih škola. Potrebno je da rad na temu ovogodišnjeg slogana izložbe pošaljete (u jpg. formatu) na adresu pdsizlozba@outlook.com

ISKLJUČIVO RADOVI KOJI STIGNU NA OVU ADRESU UČESTVOVAĆE NA
KONKURSU I BITI OBJAVLJENI NA STRANICI. Svi radovi koji ipunjavaju
kriterijume, biće objavljeni na našoj strani, uz ime i uzrast autora. Uz radove
OBAVEZNO POŠALJITE IME i PREZIME autora, RAZRED, IME ŠKOLE ili
PREDŠKOLSKE USTANOVE, MESTO i kontakt telefon. Najuspešnije radove
nagradićemo knjigama i diplomama Prijatelja dece Srbije u tri kategorije: predškolski, mlađi i stariji osnovnoškolski uzrast.

Izložba je otvorena od 19. septembra do 9. oktobra, radove ćemo objavljivati od 25.
septembra, a imena dobitnika objavićemo do 1. novembra. Uz radove OBAVEZNO
pošaljite ime i prezime autora, razred, ime škole ili predškolske ustanove,
mesto i kontakt telefon.


12.09.2017
13.09.2017
Dragi direktori, direktorke, učitelji, učiteljice, za vaše prvake možete naručiti Dobrodošlicu (afiša+bedž) na srpskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i romskom jeziku. Cena kompleta je 150 dinara, a troškovi poštarine su uračunati u cenu. Naručite na 011/3343135 ili prijateljidecesrbije@gmail.com13.09.2017.

Program Dečije Nedelje 2017


16.05.2017.
Otvoren konkurs za Književnu nagradu `Neven`


12.05.2017

Rezultati rep. takmičenja za najbolju dečju karikaturu `MALI PJER`

Od 299 radova koji su pristigli na republički nivo takmičenja (105 u kategoriji mlađi razredi i 194 u kategoriji stariji razredi) stručni žiri u sastavu predsednik Dragutin Gane Milanović, karikaturista, Goran Divac, karikaturista, Maja Novaković Jočić, profesor likovne kulture, doneli su sledeću odluku o NAGRAĐENIM RADOVIMA: Mlađi razredi: Prvo mesto Lana Antonić , 2. r, OŠ „Vuka Karadžić“, Resavica, Ravna Reka; Elmedin Bajrami, 2.r, OŠ „Desanka Maksimović“, Kosovska Kamenica; Drugo mesto Jožef Nađ, 3.r, OŠ „St. Kovač Đula“, Stara Moravica; Dimitrije Prelić, 4.p, OŠ „9. oktobar“, Prokuplje; Valentina Šite, 3.p, OŠ „J.J. Zmaj“, Subotica; Treće mesto Petra Palibrk, 1.p, OŠ „Braća Baruh“, Beograd; Iva Stanković, 1.r, OŠ „Dušan Radović“, Pirot. Stariji razredi: Prvo mesto Emilija Mladenović, 6.r, OŠ „NJegoš“, Niš; Marija Ilić, 8.r, OŠ Mitropolit Mihailo“, Soko Banja; Sofija Đukić, 8.r, OŠ “ 14. oktobar“, Beograd; Drugo mesto Nađa Ristić, 6.r, OŠ „13. oktobar“, Ćuprija; Anđela Đurović, 8.r, OŠ „Rastko Nemanjić Sveti Sava“, Nova Pazova; Treće mesto Nina Blagotić, 5.r, OŠ „9. oktobar“, Prokuplje; Tara LJuboja, 5.r, OŠ „9. oktobar“, Prokuplje. Mali Pjer podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i teh. razvoja, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

3. april 2017.


Prijatelji dece Srbije su podržali Festival Roditeljstvo novog doba, a naša izvršna direktorka je održala predavanje na temu bezbednosti dece na Internetu i predstavila rezulate mini istraživanja o iskustvima srednjoškolaca na Internetu.
Bilo je kreativno, edukativno, sa puno dobre energije i zanimljivih susreta!

Pogledajte detaljnije


10.02.2017.
KONKURS takmičenja za hajbolju dečju karikaturu Mali Pjer je aktuelan! Prošle godine objedinio je više od 6.000 učesnika! Idemo napred!

Propozicije takmičenja za najbolju dečju karikaturu Mali Pjer


27.12.2016

„Monitoring izveštaj: Deca izbeglice bez pratnje odraslih u Srbiji – izbeglička kriza u 2015/16." u izdanju Prijatelja dece Srbije je jedan od rezultata projekta "I ja sam dete!". Možete ga pročitati i pregledati i na sledećem linku: I ja sam dete


13. decembar 2016.

Čast nam je i zadovoljstvo da vas pozovemo da prisustvujete konferenciji „Monitoring izveštaj: Deca izbeglice bez pratnje odraslih u Srbiji – izbeglička kriza u 2015/16., 15. decembra 2016. s početkom u 11 časova.
Događaj će se održati u Pres centru Udruženja novinara Srbije na adresi - Knez Mihailova broj 6/3 u Beogradu.

Detalji u prilogu


20. novembar 2016.

Aktivisti Prijatelja dece Srbije i deca Prihvatilišta za decu Beograd, povodom Međunarodnog dana deteta, organizovali su Flesh mob na temu “I ja imam prava!”. Pogledajte kratak film: Na Međunarodni dan dece, podsećamo da moramo unaprediti položaj dece u našem društvu.
Prijatelji dece Srbije, četvrtu godinu za redom sprovode projekat Srušimo zidove, podrška deci na institucionalnom smeštaju. Projekat Podržava Međunarodni klub žena.10. novembar 2016.

Trideset srednjoškolaca diskutovalo je na teme identiteta kulture, predrasuda, stereotipa, inkluzije, izbegličke krize i drugih aktuelnih tema a povodom Nedelje parlamentarzma. Prijatelji dece Srbije događaj su realizovali u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Srbije i Otvorenim parlamentom.02. novembar 2016.
Hvala svim učesnicima internet izložbe “Neću da brigam, hoću da se igram!”, roditeljima, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima… Stiglo je 200 radova!
Stručni žiri u sastavu: mr. Olivera Batajić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Maja Novaković Jočić, nastavnik likovne kulture i Jasmina Đorđević, nastavnik likovne kulture, nakon finalnog žiriranja, doneli su odluku o pobednicima u tri kategorije: predškolski uzrast, mlađi razredi osnovne škole i stariji razredi osnovne škole.
Obrazloženje žirija:
"Radovi učesnika konkursa su pokazali da je tema bila bliska deci, da ih je kreativno podstakla, radovi su originalni i iskreni. Vizuelni izraz je bogat, sa mnoštvom zanimljivih ideja i detalja".
Nagrade u knjigama, kao i diplomu Prijatelja dece Srbije poslaćemo nagrađenima. Sa obzirom na to molimo sve nagrađene da nam se jave u privatnoj poruci i dostave adresu na koju da im dostavimo nagrade.
Nagrađeni:
Posebna nagrada:
Maja Milanović III – 1 ,OŠ "Vladislav Savić Jan" Parunovac
Predškolski uzrast:
I mesto
Uroš Đukić 5 godina Kreativna radionica "Šartruz" Novi Beograd
II mesto
Viktorija Harča 4 godine PU "Poletarac" Sečanj Vrtić: Jaša Tomić
III mesto
Maša Nikolić 6 godina PU "Marija Munćan" Majdanpek, Donji Milanovac
Mlađi razredi osnovne škole:
I mesto
Darija Vučetić II razred OŠ "Stevan Jakovljević" Paraćin
I mesto
Luka Denković III-1 OŠ "Vladislav Savić Jan" Parunovac
I mesto
Maša Stanković I razred OŠ "Desanka Maksimović" Beograd
II mesto
Lana Srbulović I-1 OŠ "Vuk Karadžić" Donji Milanovac
II mesto
Mihajlo Denković III-1 OŠ "Vladislav Savić Jan" Parunovac
III mesto
Teodora Leković III-3 OŠ "Sveti Sava"
Kraljevo
III mesto
Višovski Mark III b OŠ "Petefi Šandor" Bečej
Stariji razredi osnovne škole:
I mesto
Bogdan Marković V-3 OŠ "Sveti Sava"
Kraljevo
I mesto
Marija Milović V-3 OŠ "Sveti Sava"
Kraljevo
II mesto
Andrea Vuksanović V-2 OŠ "Sveti Sava"
Kraljevo
II mesto
Marija Palević V-1 OŠ "Sveti Sava"
Kraljevo
III mesto
Sofija Panov VI razred Kreativna radionica "Šartruz" Novi Beograd
III mesto
Tamara Rašović VI-2 OŠ "Sveti Sava"
Kraljevo

Link: Facebook
    

31. oktobar 2016.

Dragi svi, objavljeni su rezultati likovnog konkursa "NISI SAM/A". Nagrađene škole i razrede možete pogledari na linku: FACEBOOK
Hvala svima na saradnji, kao i razumevanju važnosti i solidarnosti sa decom izbeglicama!


04.10.2016
20.09.2016.IZABRANI DOBITNICI NAGRADE „NEVEN“

Organizacija Prijatelji dece Srbije sa radošću objavljuje pobednike konkursa za dela izdata u 2015. godini. Na ovogodišnji konkurs je stiglo 64 naslova iz 12 izdavačkih kuća.

Žiri za beletristiku u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet odlučio je, da u konkurenciji 32 knjige, nagradu „NEVEN“ dodeli JASMINKI PETROVIĆ za knjigu „LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM“, izdavača Kreativnog centra.

Najbolji ilustrator je MARINA MILANOVIĆ za ilustraciju knjige „IZOKRENUTA PRIČA“, odlučio je žiri u sastavu Olivera Batajić, Bojan Stevanić i Bratislav Milenković. Žiri je ove godine u izboru imao 33 naslov. Izabranu knjigu izdao je Zavod za udžbenike.

U kategoriji popularna nauka stiglo je 16 knjiga, a žiri u sastavu LJubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet izabrao je knjigu izdavačke kuće Laguna „URNEBESNA FIZIKA“, autora SVETISLAVA PAUNOVIĆA, BRANKA STEVANOVIĆA i IGORA KOLAROVA.

Dodela nagrada laureatima je 6. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje.

Pokrovitelji Književne nagrade „Neven“ su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja, Kompanija Soko Štark i Producentska kuća NIRA.
Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona“, i Knjigoveznica Paštrmac.

Iz obrazloženja stručnih žirija

Beletristika:
„Izbor teme, način obrade, specifičan ugao posmatranja, precizno usklađen s uzrasnim identitetom glavne junakinje, a pre svega odbacivanje premise da su tinejdžeri još isuviše nezreli da bi kritički adekvatno mogli da pristupe teškim temama – čine roman Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim višestruko privlačnim delom... Ono što u ovom romanu posebno zavređuje pažnju jeste to što autorka govoreći o delikatnim temama uspeva da izbegne stereotipe i uočljivu pedagogizaciju. U Letu nema ulepšavanja stvarnosti, a o problemima se govori direktno, bez uvijanja i pedagoškog moralisanja...“

Popularna nauka:
„Autori su obavili ozbiljan posao „prevođenja“ zakona fizike u interaktivno, zanimljivo i duhovito štivo, odlučni da prognaju dosadu iz školskog predmeta koji je neretko bauk. Knjiga je odličan vodič za samostalno izvođenje zabavnih i bezbednih eksperimenata kroz koje se plasiraju znanja iz nastave. Tu se završava svaka sličnost sa poznatim zbirkama ogleda i počinje njen drugi sloj, pun duhovitih opaski, vrcavih komentara, anegtoda o poznatim fizičarima, zanimljivosti iz sveta fizike koji motivišu, zabavljaju i podučavaju.“

Ilustracija:
„Ilustracije u knjizi Izokrenuta priča imaju svežinu, izdvaja se jak i karakterističan autorski stil, koji nije određen trenutnim trendovima. Stručni žiri ovom odlukom želi da podstakne nove i drugačije izraze i rešenja.“

O nagradi „Neven“
Ustanovljena 1955. godine, nagrada „Neven“ podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu. Prijatelji dece Srbije je dodeljuju u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige - slikovnice i popularna nauka.
Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

19.09.2016

Dragi direktori, direktorke, učitelji, učiteljice, za vaše prvake možete naručiti Dobrodošlicu (afiša+bedž) na srpskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i romskom jeziku. Cena kompleta je 150 dinara, a troškovi poštarine su uračunati u cenu.

12.09.2016.

Ove godine Dečja nedelja zastupa prava dece na igru i stvaralaštvo i odvija se pod motom: "Neću da brigam, hoću da se igram!"
Ceo Program možete videti na sledećem linku: Program05.09.2016.

Otvoren je konkurs za Priznanje Dobra igračka u 2016. godini!

09.2016.
Akciju #podržineven, pokrenutu na društvenim mrežama, ispratili su i podržali mnogi stvaraoci za decu i pripadnici kulturne javnosti, ističući važnost postojanja i opstanka najstarije i najeminentnije književne nagrade za dečje stvaralaštvo u regionu.

Reakcije možete pogledati na linku: podržineven


23.06.2016.


Izložba radova dece iz Doma za decu bez roditeljskog staranja „Dragutin Filipović – Jusa“, Prihvatilišta za decu, Beograd i Vrtića „Sunčica“ otvorena je u četvrtak, 23.06. u Biblioteci galeriji „Branko Miljković“. Radovi su nastali kroz projekat podrške socijalnoj inkluziji dece koja žive u institucijama „Srušimo zidove“.
„Prijatelji dece Srbije“ realizovali su ovaj veseli događaj, u saradnji sa Bibliotekom „Vuk Karadžić“, PU „Zvezdara“ i GO Zvezdara. Deca su ponovo pokazala da je stvaranje i umetnost neohodan deo njihovog razvoja i da su zajedno i uz našu podršku spremni na pomeranje granica!
Projekat Srušimo zidove 2 podržan je od strane Međunarodnog kluba žena u saradnji sa Klub studenata pedagogije, a izvode ga Prijatelji dece Srbije.


20.06.2016.


24.05.2016.


"Neven" ostao bez podrške Ministarstva kulture
Neophodno više brige i novca za kulturu za decu i mlade


I ove godine Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva. Kao i u nizu prethodnih godina, Prijatelji dece Srbije su konkurisali, kao organizacija koja decenijama prepoznatljivo, kreativno i uspešno realizuje programe, akcije, projekte i aktivnosti za decu i mlade, i u oblasti kulture.

Književna nagrada „Neven“, najstarija i najznačajnija nagrada za stvaralaštvo za decu u 61. godini svog postojanja, nije prepoznata od strane komisije, a zatim nije ni novčano podržana. Iako smo uvereni da su svi prihvaćeni i podržani projekti u oblasti književne manifestacije i nagrade kvaliteni i od nacionalne važnosti, smatramo da bi opredeljena sredstva za sadržaje od značaja za kulturni razvoj nacije morala da budu veća. Na taj način bi se sprečilo da se ovako značajni projekti, poput „Nevena“, bore za prostu održivost. Takođe, primećujemo da među finansiranim književnim nagradama nijedna nije iz oblasti književnosti za decu i mlade.

Ustanovljena 1955. godine, nagrada „Neven“ podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu u protekloj godini. Dodeljuje se za beletristiku, ilustraciju knjige - slikovnice i knjigu iz oblasti popularne nauke, svake  godine za prethodnu godinu u oktobru  mesecu u Dečjoj nedelji.

Nagrada “Neven“ je svojevrsna istorija književnosti za decu. Impozantan je spisak njenih dobitnika, a prvi meću njima bili su Branko Ćopić i Dušan Radović. Na sledećem linku možete videti Spisak svih dobitnika Nevena.
U prethodnoj godini Ministarstvo kulture i informisanja sa 150.000 dinara podržalo je dodeljivanje Nagrade „Neven“. Na samoj dodeli jubilarnog, šezdesetog „Nevena“, ministar Ivan Tasovac, obraćajući se deci, između ostalog je rekao:

„...Iako oko vas ima mnogo onih koji će vam reći kako i bez čitanja dobrih knjiga, lako i brzo možete odrasti i postati uspešni ljudi koji će razumeti sve šta se oko njih dešava - ne verujte im ni reč. Bez čitanja dobrih i lepih knjiga, lako i brzo možete postati samo prostaci kakvih nažalost ima svuda na svetu. Pošto sam siguran da to ne želite, budite drugačiji od njih. Budite različiti od onih koji misle da znanje i poštovanje nisu bitni, budite drugačiji od onih koji su izabrali da žive posmatrajući tuđe živote, budite suprotnost onima koji su se odrekli svojih dečjih snova...“


16.05.2016.

Dragi pisci, ilustratori, stvaraoci za decu, izdavači... Otvoren je Konkurs za Književnu nagradu "Neven", za dela objavljena u 2015. godini. Neka najbolji zablistaju!
8. april 2016.

POVODOM NEPRIMERENOG POJAVLJIVANJA DECE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI, PRIJATELJI DECE SRBIJE OBJAVLJUJU OTVORENO PISMO. PODELITE I PODRŽITE :

U IZBORIMA SE NE MENJAJU PRAVILA:

Politika bez dece – Deca bez politike
Organizacija civilnog društva Prijatelji dece Srbije, a u još jednoj predizbornoj kampanji u Srbiji, podseća da je još 1993. godine, uz podršku Kancelarije UNICEF-a, objavila KODEKS DECA I MEDIJI. Ovaj Kodeks oslonjen je na Konvenciju o pravima deteta UN, koju je potpisala i naša zemlja.
Uz ovaj usvojen je i KODEKS O ZAŠTITI DECE OD POLITIČKIH ZLOUPOTREBA, koji su, tada i kasnije u dva maha, prihvatile gotovo sve domaće političke stranke. Potpisivanjem Kodeksa obavezale su se da neće delovati među decom, da ih neće uključivati u svoje aktivnosti i da će poštovati detinjstvo.
Istovremeno, sve relevantne medijske kuće obavezale su se da neće davati značaj, vreme ni prostor za priloge suprotne slovu i duhu ovih kodeksa. Na to su se obavezale i Kodeksom novinara Srbije.
Predizborna kampanja ove godine opet pokazuje da su ove obaveze zaboravljene, da su deca na razne načine prisutna u kampanji – i da je svaki od njih neprimeren – od plakata, letaka i TV spotova sa decom, do pozdravljanja dece na stranačkim mitinzima i „opremanja“ dece stranačkim obeležjima u javnim nastupima.
Prava dece su da rastu, misle i razvijaju se bez političkih pritisaka i uticaja!
Obrazovanje je za decu, stvaralaštvo je za decu, igra je za decu, briga je za decu. Politika je za odrasle.
Upozoravamo na ove pojave, na neosetljivost i nekorektnost odraslih i pozivamo sve učesnike u izbornoj kampanji da se politikom bave - bez dece!

20. 03.2016.

U subotu i nedelju, 19. i 20. marta, u okviru projekta ,,Srušimo zidove 2 – Podrška deci bez roditeljskog staranja i društva za socijalnu inkluziju’’, organizovali smo dvodnevnu obuku za studentkinje i studenta pedagogije, psihologije, specijalne edukacije, socijalnog rada, novinarstva i Učiteljskog fakulteta.  Tokom seminara smo mnogo diskutovali, bili vredni, radili po grupama i ojačavali kapacitete za rad u timu, a sa željom da više naučimo jedni od drugih. Bavili smo se socijalnom inkluzijom,  dečjim pravima,  sistemom socijalne zaštite, radioničarenjem,  međusobnim ojačavanjem…
U nastavku projekta nas očekuju mnoga iskustva u radu sa decom, ojačavanje tima kroz zajednički rad i međugeneracijski/međusektorski transfer i izgradnju znanja! Mnogo se radujemo!
Sa fotkom naziv Seminar Zidovi03.04.2016.

Prijatelji dece Srbije u okviru projekta „I ja sam dete!“ - Monitoring dečjih prava i javno zastupanje za socijalno uključivanje dece izbeglica koja su u pokretu bez pratnje staratelja/roditelja”, OTVORILI SU ON-LINE LIKOVNI KONKURS na temu: NISI SAM/A!
Konkurs je otvoren do 1. jula 2016. godine.
Konkurs je otvoren za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji, a pogledajte kako izgledaju radovi koji su do sada pristigli. Link
Sa fotkom naziv JA SAM DETE

08.04.2016.

Naš blog i JA SAM DETE! od danas je aktivan! Pratite tekstove, pišite, predlazite...
I ja sam dete
Blog je jedna od aktivnosti u okviru projekta „I ja sam dete!“ - Monitoring dečjih prava i javno zastupanje za socijalno uključivanje dece izbeglica koja su u pokretu bez pratnje staratelja/roditelja”, koji Prijatelji dece Srbije realizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.
05.03.2016.
Imamo čast da vas obavestimo da, u saradnji sa Klubom studenata pedagogije, Domom za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović – Jusa, Prihvatilištem za decu Beograd i vrtićem Sunčica - PU Zvezdara, i ove godine sprovodimo projekat Srušimo zidove 2 – Podrška deci bez roditeljskog staranja i društva za socijalnu inkluziju. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog kluba žena, Beograd.
U pitanju je projekat socijalne usluge koji realizujemo već tri godine u kontinuitetu, želeći da, proširivanjem ciljne grupe i obuhvata učesnika, doprinesemo kvalitetu života i razvoju dece na institucionalnom smeštaju.


1.03.2016.
PRIJATELJI DECE SRBIJE su, nakon godine posvećene i ovom sertifikovanju, akreditovana organizacija za rad sa mladima, sada i zvanično! Čestitamo svima, a posebno omladinskim radnicima i volonterima, bez kojih bi ovo bilo nemoguće! 


24.02.2016.

Radili smo na razvoju kapaciteta za rad sa decom izbeglicama i razmevanju njihovih potreba i problema, a u okviru projekta "I ja sam dete" - Monitoring dečjih prava i javno zastupanje za soc. uključivanje dece izbeglica koja su u pokretu bez pratnje roditelja/staratelja, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Nakon selekcije u treningu održanom 22. i 23. februara učestvovao je 21 student/kinja pedagogije, psihologije, socijalnog rada, novinarstva, prava... Bilo je radno, kreativno, ispunjeno, korisno, inspirišuće... februar 2016.Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i

PRIJATELJI DECE SRBIJE

KONKURS ZA NAJBOLJU DEČIJU KARIKATURU „MALI PJER“

za školsku 2015/2016.

PRAVILNIK:

O konkursu:

Tema karikature je slobodna.

Ona može da se odnosi na prava dece i mladih u porodici, školi, društvenom okruženju, na one koji ih ometaju i one koji im pomažu da ostvaruju svoja prava. U najširem smislu slobodna tema konkursa pruža mogućnost deci za izražavanje svog kreativnog mišljenja i kritičko opažanje sveta i pojava oko sebe, ali pruža im i mogućnost da ukažu na odrastanje bez nasilja i vršnjačku toleranciju.

Prijatelji dece Srbije, a na osnovu Kalendara Ministarstva prosvete, nauke i teh. razvoja za 2015/2016 godinu, o uvršćavanju Malog Pjera u akreditovana takmičenja, donosi odluku o kriterijumima, načinima vrednovanja i propozicijama koje će se odnositi na sve nivoe (školski, opštinski, gradski/okružni, republički).

Osnovne propozicije:

- na takmičenju/smotri mogu učestvovati svi redovni učenici osnovnih škola;

- izbor učenika za opštinsko takmičenje vrši se isključivo na osnovu postignutih rezultata učenika na školskom takmičenju/smotri;

- za svaki naredni nivo takmičenja/smotre određuju se učenici na osnovu postignutih rezultata i rang-liste sa prethodnog nivoa takmičenja/smotre, a u skladu s propozicijama;

- rangiranje učenika za određeni nivo takmičenja/smotre vrši se isključivo na osnovu postignutog broja bodova, u skladu sa Stručnim uputstvom i pravilnikom određene vrste takmičenja/smotre;

- ukoliko više učenika postigne isti broj bodova, svi učenici zauzimaju isto mesto i svi imaju isti rang.

Takmičenje za dečju karikaturu „Mali Pjer“ organizuje se na četiri nivoa

A - Na školskom nivou

B - Na opštinskom novou

V - Na okružnom nivou i

G - Na republičkom nivou

Za svaki naredni nivo takmičenja/smotre određuju se učenici na osnovu postignutih rezultata i rang-liste sa prethodnog nivoa takmičenja/smotre, a u skladu s propozicijama;

Školski nivo takmičenja je obavezan, a za učešće na republičkom takmičenju moraju se proći bar 2 nivoa.

- U osnovnoj školi Komisiju za vrednovanje čine tri člana–likovni pedagozi.

- Na opštinskom nivou Komisiju čine tri člana – (likovni pedagozi i/ili karikaturisti...). Vrednovanje se vrši u jednoj od OŠ na području opštine – u školi domaćinu.

- Na okružnom nivou Komisiju čine tri člana - (likovni pedagozi i/ili karikaturisti), uz saradnju sa školskom upravom. Vrednovanje se vrši u jednoj od OŠ na području okruga – u školi domaćinu.

- Na republičkom nivou Komisiju čine tri člana - (likovni pedagozi ili karikaturisti), i jedan član iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Vrednovanje se vrši u jednoj od OŠ na području sedišta organizatora republičkog nivoa takmičenja – u školi domaćinu.

Organizatori prethodnog nivoa takmičenja u obavezi su da dostave sve nagrađene radove po izboru Komisije organizatoru narednog nivoa takmičenja, kao i zapisnik Komisije o rezultatima vrednovanja na utvrđenom formularu. 

Rokovi:

Takmičenja u osnovnim školama organizuju se tokom februara meseca tekuće godine.

Takmičenje u opštini organizuje se tokom marta meseca tekuće godine.

Okružno/gradsko takmičenje organizuje se tokom aprila meseca tekuće godine.

(Radovi sa okružnog/gradskog takmičenja moraju biti dostavljeni Prijateljima dece Srbije najkasnije 5. maja 2016. godine Radovi pristigli nakon tog datuma neće se razmatrati).

Republičko takmičenje organizuje se tokom maja meseca tekuće godine (tačno mesto i datum održavanja centralne izložbe i dodele nagrada biće utvrđeno).

*Nakon svakog nivoa takmičenja planirano je organizovanje izložbe u školi domaćinu.

Kriterijumi za vrednovanje:

Originalnost i duhovitost

Kreativnost

Vizuelna i likovna celovitost

Atmosfera

Poruka karikature

Način vrednovanja:

Rangiranje učenika za određeni nivo takmičenja/smotre vrši se isključivo na osnovu postignutog broja bodova, u skladu sa Stručnim uputstvom.

Svaki od navedenih kriterijuma vrednuje se od 1-5 bodova, tako da svaki rad može biti ocenjen sa minimalno 5 i maksimalno 25 bodova. Ukoliko je broj bodova identičan, učenici su jednaki u plasmanu.

Ukoliko više učenika postigne isti broj bodova, svi učenici zauzimaju isto mesto i svi imaju isti rang.Tako komisija može dodeliti više prvih, drugih i trećih nagrada.

Propozicije:

Na konkursu mogu učestvovati svi redovni učenici osnovnih škola u Srbiji u dve kategorije:

- Kategorija učenika mlađih razreda osnovne škole (od 1. do 4. razreda) 

- Kategorija učenika starijih razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda)

Crteži se mogu raditi na kartonu ili hameru veličine 30 X 30 cm ili na papiru bloka br. 5. Radovi mogu biti crno – beli ili u koloru sa nazivom crteža – porukom ili nazivom “Bez reči”.Svaki učenik može da učestvuje na takmičenju samo sa jednim radom.

Svaki crtež mora na poleđini da sadrži čitko ispisane podatke: Ime i prezime, razred i odeljenje autora, godinu izrade crteža, naziv, adresu i telefon škole, nastavnika razredne nastave ili nastavnika likovne kulture i telefon autora rada. Izbor tehnike rada je slobodan. Radovi ne smeju biti opremljeni, niti uramljeni.

Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno.

Radovi pristigli na konkurs se ne vraćaju.

Za sve dodatne informacije možete pisati na pds@eunet.rs
02.02.2015.
Prijatelji dece Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u 2016. godini sprovode projekat „I ja sam dete!“ - Monitoring dečjih prava i javno zastupanje za socijalno uključivanje dece izbeglica koja su u pokretu bez pratnje staratelja/roditelja”.

Želimo da projektom doprinesemo razmeni znanja i iskustava između nevladinog sektora i javnih institucija/organa za unapređenje položaja dece izbeglica, podignemo nivo svesti stanovništva otklanjanjem predrasuda prema izbeglicama kroz aktivnosti javnog zagovaranja putem kampanje i izvršimo monitoring stvarnih prava dece izbeglica u Srbiji. Naš projekat posebno će voditi računa da edukuje sadašnje i buduće volontere u radu sa decom migrantima, kao i da senzibiliše na vršnjačku podršku i solidarnost.

POZIVAMO STUDENTE DA SE PRIJAVE NA TRENING O PRAVIMA DECE IZBEGLICA KOJA PUTUJU BEZ PRATNJE ODRASLIH (prijavni formular i svi podaci mogu se naći na linku ispod). Rok za prijavu 15. februar.

formular

*18.11.2016.

Povodom 20. novembra, Međunarodnog dana deteta, Prijatelji dece Srbije u saradnji sa Klubom studenata pedagogije održaće panel-diskusiju „Podrška deci na institucionalnom smeštaju – Pogled iz različitih perspektiva“. Klubovi studenata pedagogije Niša i Novog Sada, u saradnji sa Prijateljima dece Srbije, istog dana odrzaće panel-diskusije sa istom temom.
Učesnici/teme:
Ivan Petrović, specijalni pedagog, vaspitač , Prihvatilište za decu, Beograd:
„Uzroci institucionalizovanja dece, kako ih prevazići“
Miloš Stanković, psiholog, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine:
„Kakva podrška je potrebna deci u institucijama“
Tatjana Matijaš, pedagoškinja:
„Uloga nastavnika u senzibilizaciji učenika za podršku deci na inst. smeštaju“
Iva Eraković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije:
„Razvoj socijalne usluge psihosocijalne podrške deci na inst. smeštaju – razvoj, značaj, preporuke“
Milica Ubović (pedagoškinja) i Čaba Forgo (student pedagogije), mentori tima mladih:
„Iskustva i razvoj“


11.10.2015.

Mali nedeljni ručak

Ovaj događaj Dečje nedelje, simboličnog naziva, ove godine okupio je decu iz porodica koje koriste neku od usluga podrške porodici, sa starateljima, roditeljima, porodičnim saradnicima... Obišli smo galeriju Prirodnjačkog muzeja, a zatim zajedno ručali, čitali poeziju, igrali se... Hvala Prirodnjačkom muzeju i restoranu Mali Kalemegdan, kao i kolegama iz Centra za itegraciju mladih - Svratište za decu, Beograd, na podrci ovom druženju...


10.10.2015.

Mostovi među generacijama

U osnovnoj školi "Branko Radičević" na Novom Beogradu,  okupila su se deca PU Zemun, škole i korisnici Gerijatrijskog centra Bežanijska kosa, da zajedno stvaraju, izvode i podele radost međugeneracijske solidarnosti. Uz pesmu Ovo je zemlja za nas, na samom kraju druženja, ujedinili su se izvođači, roditelji, vaspitači, nastavnici i Prijatelji dece!


09.10.2015.


Održani Festival dečjeg stvaralaštva i Sajam udruženja


Festival dečjeg stvaralaštva 9.10. u Dečjoj nedelji, ujedinio je u igri i kreaciji oko 500 dece, a zajedno sa Sajmom udruženja i one koji za decu i sa decom rade. Ni pljusak nije omeo sve da se dobro druže, zabave i govore o stvarnim potrebama dece u našem društvu.


Dodeljene nagrade Neven i priznanje Dobra igračka za 2014.

Na 60. rođendan Književne nagrade Neven, u Skupštini grada Beograda, dodeljene su nagrade laureatima za 2014. godinu. Uručeno je i priznanje "Dobra igračka".

Žiri za beletristiku u sastavu Mila Stanojević, Vladimir Andrić i Tijana Tropin odlučio je, da u konkurenciji 33 knjige, nagradu „NEVEN“ dodeli GORANU NOVAKOVU za knjigu „ZRIKNI SVET KROZ ROZLE ĐOZLE“, izdavača Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Najbolji ilustrator je DUŠAN PAVLIĆ za ilustraciju knjige „STILSKE IGRE“, odlučio je žiri u sastavu Vesna Moravić – Balkanski, Ludvik Vincent Gadomski i predsednik žirija Boris Kuzmanović. Žiri je ove godine u izboru imao 21 naslov. Izabranu knjigu izdao je Kreativni centar.

U kategoriji popularna nauka stiglo je pet knjiga, a žiri u sastavu Mila Stanojević, Vladimir Andrić, Tijana Tropin i Vladimir Jelenković izabrao je knjigu Kreativnog centra „IGRA ODRASTANJA“, autorke IVANE LUKIĆ.

Priznanje "Dobra igračka" dobio je proizvođač igračaka"Kockica" iz Subotice za igračku "Lavirint za noge".


07.10.2015.

Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata je tradicionalan susret porodica sa decom sa donosiocima odluka, sa ciljem razmene iskustava, iznošenja problema i potreba dece, traženja odgovora na konkretna pitanja... Ove godine porodice korisnici neke od usluga za podršku porodici, kao i deca sa izuzetnim rezultatima, imali su prilike da se sretnu sa resornim ministrom Aleksandrom Vulinom i njegovim saradnicima i razgovaraju u Rep. zavodu za socijalnu zaštitu. Pridružili su im se i stvaraoci za decu. Pre susreta, deca su imala priliku da u radionicama sa volonterima Prijatelja dece Srbije razgovaraju o dečjim pravima i pravu na obrazovanje i kulturu.


06.10.2015.Drugog dana Dečje nedelje 2015 održana je interaktivna sednica 70 srednjoškolaca iz cele Srbije: „Učenički parlamenti kao kreatori klime podrške porodici-izazovi i mogućnosti“. Govorili smo o procedurama protiv diskriminacije u školi, funkcionisanju veze škola-porodica, načinima za podršku deci iz porodica u krizi... Sednicu je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Hvala za učešće Yucom-u i Uniji srednjoškolaca Srbije.

5.10.2015.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu otvorena je Dečja nedelja pod motom Podrška porodici - najbolja podrška deci i održana javna debata „Usluge za podršku porodici-uslovi za dalji razvoj”. Dodeljena je i godišnja povelja "Maslačak" za dobročinstvo deci - Jovanu Simiću. Ujedinili smo odgovorne za podršku stabilnoj i sigurnoj porodici sa decom i govorili o izazovima, problemima i mogućim rešenjima.


1.10.2015.

U ponedeljak 5. oktobra počinje Dečja nedelja.
Stvarajmo svet po meri dece. Pridružite se.


Republički program:

Ponedeljak, 5. oktobar, 11 sati
Republički zavod za socijalnu zaštitu, Terazije 34 
OTVARANJE DEČJE NEDELJE
Javna i medijska promocija Dečje nedelje
Dodela priznanja za dobročinstvo deci „Maslačak”
Debata „Usluge za podršku porodici-uslovi za dalji razvoj”

Utorak, 6. oktobar, 12sati
Narodna skupština Republike Srbije, Trg Nikole Pašića 13
SEDNICA UČENIČKIH PARLAMENATA
Interaktivna sednica 50 srednjoškolaca iz cele Srbije: „Učenički parlamenti kao kreatori klime podrške porodici-izazovi i mogućnosti“
*za medije POTREBNA AKREDITACIJA NARODNE SKUPŠTINE

Sreda, 7. oktobar, 11 sati
DAN OTVORENIH VRATA
Republički zavod za socijalnu zaštitu, Terazije 34 
Poseta porodica sa decom-korisnika usluga za podršku porodici i dece sa izuzetnim postignućima Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja

Četvrtak, 8. oktobar, 15 sati
Beograd, Skupština grada Beograda
SVEČANA DODELA NAGRADA: ,,NEVEN” I ,,DOBRA IGRAČKA”
Dodela nagrada – 60 godina nagrade „Neven“

Petak, 9. oktobar, 11 sati
Kalemegdan, park i plato ispred Paviljona ,,Cvijeta Zuzorić”.
FESTIVAL DEČIJEG STVARALAŠTVA NA KALEMEGDANU I SAJAM UDRUŽENJA
Prezentacija dečijeg stvaralaštva, kreativne radionice, predstavljanje aktivnosti udruženja koja se bave decom, izložba na otvorenom

Subota, 10.oktobar, 11 sati
OŠ ,,Branko Radičević”, Jurija Gagarina 195
MOSTOVI MEĐU GENERACIJAMA
Razmena stvaralačkih iskustava kroz aktivnosti dece i starih

Nedelja, 11. oktobar, 11 sati
Kalemegdan
MALI NEDELJNI RUČAK
Zajednički izlet i nedeljni ručak porodica sa decom-korisnika usluga za podršku porodici


26.09.2015.

Bliži se Dečja nedelja! Da se podsetimo kako je bilo prošle godine,25.09.2015.IZABRANI DOBITNICI NAGRADE „NEVEN“ ZA 2014. GODINU

Organizacija Prijatelji dece Srbije na šezdeseti rođendan Književne nagrade „Neven“, sa radošću objavljuje pobednike konkursa za dela izdata u 2014. godini. Na ovogodišnji konkurs je stiglo 47 naslova iz 15 izdavačkih kuća.

Žiri za beletristiku u sastavu Mila Stanojević, Vladimir Andrić i Tijana Tropin odlučio je, da u konkurenciji 33 knjige, nagradu „NEVEN“ dodeli GORANU NOVAKOVU za knjigu  „ZRIKNI SVET KROZ ROZLE ĐOZLE“, izdavača Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre. 

Najbolji ilustrator je DUŠAN PAVLIĆ za ilustraciju knjige „STILSKE IGRE“, odlučio je žiri u sastavu  Vesna Moravić – Balkanski, Ludvik Vincent Gadomski i predsednik žirija Boris Kuzmanović. Žiri je ove godine u izboru imao 21 naslov. Izabranu knjigu izdao je Kreativni centar.

U kategoriji popularna nauka stiglo je pet knjiga, a žiri u sastavu Mila Stanojević, Vladimir Andrić, Tijana Tropin i Vladimir Jelenković izabrao je knjigu Kreativnog centra „IGRA ODRASTANJA“, autorke IVANE LUKIĆ. 

Dodela nagrada laureatima je 8. oktobra u 15 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje.

Pokrovitelji Književne nagrade „Neven“ su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja, a prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona“, Knjigoveznica Paštrmac, Producentska kuća NIRA. 


O nagradi „Neven“
Ustanovljena 1955. godine, nagrada „Neven“ podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu. Prijatelji dece Srbije je dodeljuju u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige - slikovnice i popularna nauka.
Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se  svake  godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.


10.09.2015
Pogledajte program DN 2015.


07.09.2015.

Volonteri Prijatelja dece Srbije i Kluba studenata pedagogije organizovali su radionicu u kojoj su se družili, igrali i stvarali sa decom izbeglicama pri Miksalištu u Beogradu. Nastavićemo da u našim mogućnostima pomažemo da deci ne bude oduzeta igra i radost u teškim danima izbeglištva.


01.09.2015.


28.avgust 2015.


Republička izložba "Mali Pjer", rezultat Takmičenja Prijatelja dece Srbije, za najbolju dečju karikaturu iz 2015. godine, otvorena je na Nušićijadi u Ivanjici, u Domu kulture, 28. avgusta. "Mali Pjer" u celoj Srbiji organizuju opštinske organizacije Prijatelja dece i partnerske organizacije.Takmičenje za najbolju dečju karikaturu podržavaju Ministarstvo prosvete i nauke i Ministarstvo kulture i informisanja.


20. juli 2015.
Na Konkurs za Književnu nagradu "Neven" stiglo je čak 47 naslova! Konkurs za izdanja iz 2014. je završen. Knjige se žiriraju u tri kategoriji: beletristika, popularna nauka i ilustracija.Naše drage članove žirija čeka veoma izazovan zadatak...


5. juli 2015.


Prijatelji dece Srbije, u saradnji sa Klubom studenata pedagogije, Domom za decu bez roditeljskog staranja ,,Dragutin Filipović – Jusa’’, Prihvatilištem za decu Beograd i vrtićem "Sunčica", organizuju i sprovode projekat ,,Podrška psihosocijalnom razvoju dece na institucionalnom smeštaju, na putu ka deinstitucionalizaciji’’. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
U pitanju je nastavak uspešno realizovanog projekta "Srušimo zidove - podrška deci bez roditeljskog staranja" iz 2014. uz prošireni broj korisnika/ca i ustanova.
Na dvodnevnoj obuci učestvovala su 23 odabrana studenta pedagogije, psihologije, spcijalne edukacije, socijalnog rada i Učiteljskog fakulteta, kao i tri gimnazijalke.Svi oni biće uključeni u dalji tok projekta.


28.06.2015.

Na međunarodnoj konferenciji Jugend im Wandel / Youth in Transition 21 – 23. jun 2015. koju su zajednički organizovali Fondacija Agapedia, Mreža organizacija za decu Srbije - MODS, Udruženje Breza uz podršku  GIZ i Europäische Akademie Berlin učestvovali su i predstavnici Prijatelja dece Srbije.
Konferencija je održana na brodu MS Delta Star tokom plovidbe Dunavom od Beograda do Budimpešte 21 - 23. juna.
Tema međunarodne konferencija (sa učesnicima iz Srbije, Nemačke, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine) bila je položaj dece i mladih, posebno prava dece i mladih u riziku od socijalne i ekonomske marginalizacije, mere i aktivnosti koje mogu unaprediti njihovo obrazovanje, lični razvoj, veštine, participaciju, mobilnost, zapošljavanje...


23.06.2015.


Prijatelji dece Srbije, u saradnji sa Klubom studenata pedagogije, Domom za decu bez roditeljskog staranja ,,Dragutin Filipović – Jusa’’, Prihvatilištem za decu Beograd i vrtićem "Sunčica", od maja do decembra 2015. godine, organizuju i sprovode projekat ,,Podrška psihosocijalnom razvoju dece na institucionalnom smeštaju, na putu ka deinstitucionalizaciji’’. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U pitanju je nastavak uspešno realizovanog projekta "Srušimo zidove - podrška deci bez roditeljskog staranja" iz 2014. uz prošireni broj korisnika/ca i ustanova.

Uvodnu radionicu nove faze druženja, učenja i napredovanja za decu "Juse" i "Sunčice" izveli su, uz ekspertsku podršku 23. juna, obučeni studenti/kinje resornih fakulteta, od početka uključeni u razvoj ove usluge, koji će u aktuelnom projektu biti mentori novim kolegama. Sreća novih susreta i energija razvoja i napretka!

10.06.2015.Izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije Iva Eraković, učestvovala je na okruglom stolu Podrška porodici sa decom, koji je organizovao Republički zavod za socijalnu zaštitu, 9. juna. Tom prilikom govorila je o ulozi civilnog sektora u podršci porodicama sa decom, šta su aktivnosti civilnog sektora u toj oblasti, kakvi su izgledi, a šta su preporuke za razvoj. Detaljnije


10.06. 2015.

Otvoreni poziv za volontere na projektu Podrška psihosocijalnom razvoju dece na institucionalnom smeštaju!
prijava za volontiranje

26. 05. 2015. 

Dodeljene republičke nagrade Takmičenja "Mali Pjer"


“Mali Pjer” doprinosi uvođenju inovacija u nastavni program i vannastavne, slobodne aktivnosti učenika u programu likovne kulture, a svojim porukama i temama podstiče učenike da unaprede svoj kreativni potencijal i da putem karikature na kreativan i inventivan način izražavaju svoje stavove i viđenja pojava u društvu, školi, porodici... Da razvijaju kreativno mišljenje i kritički odnos prema sebi i svom okruženju. 

Pristigli radovi učenika osnovnih škola širom Srbije najčešće su inspirisani temama vezanim za porodicu, školu, sport, kulturu, zaštitu životne sredine, ali i negativnim pojavama u društvu kao što su nasilje, otuđenje i kič... Poruke su najčešće kratke i sažete u jednostavnu misao upućenu svetu odraslih. 

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je oko 8.500 osnovaca iz cele Srbije. Posle školskih, opštinskih i okružnih izložbi, na finalnu -republičku selekciju upućeno je 294 dečja rada.

Stručni žiri u sasta

*07.04.2015.

Pomozite nam da i dalje budemo podrska deci bez roditeljskog staranja, do deinstitucionlizacije, kao i resurs centar za obuku studenata koji će sa decom raditi. To mozete učiniti podrškom našem projektu.
Glasajte za NAS projekat "Energija zajednice ZA brigu o deci"!
Nalazi se na spisku projekata u Beogradu, levo je kvadratic za oznacivanje, a na dnu crvena tipka
GLASAJ!
*1.april 2015.U vrtiću "Kraljica Jelena Anžujska" u Beogradu, 1. aprila, održali smo radionicu "Koračajmo zajedno - podrška socijalnoj inkluziji i deci iz ranjivih grupa". Prisustvovalo su roditelji Saveta roditelja, kao i vaspitači vrtića. I koračali smo!

*27.mart 2015.

Prijatelji dece Srbije su uključeni u Radnu grupu Odbora za prava deteta Narodne skupštine Srbije, za praćenje stanja i unapređenje položaja i prava dece čiji se život i rad odvija na ulici. Danas je održana prva sednica na kojoj su razmenjena znanja i iskustva i postavljeni temelji za dalji rad.
Zaštitimo svako dete!

*22.01.2015


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i

PRIJATELJI DECE SRBIJE

OBJAVLJUJU KONKURS ZA NAJBOLJU DEČIJU KARIKATURU „MALI PJER“

za školsku 2014/2015.O konkursu:


Tema karikature je slobodna.


Ona može da se odnosi na prava dece i mladih u porodici, školi, društvenom okruženju, na one koji ih ometaju i one koji im pomažu da ostvaruju svoja prava. U najširem smislu slobodna tema konkursa pruža mogućnost deci za izražavanje svog kreativnog mišljenja i kritičko opažanje sveta i pojava oko sebe, ali pruža im i mogućnost da ukažu na odrastanje bez nasilja i vršnjačku toleranciju.


Prijatelji dece Srbije, a na osnovu Kalendara Ministarstva prosvete, nauke i teh. razvoja za 2014/2015 godinu, o uvršćavanju Malog Pjera u akreditovana takmičenja, donosi odluku o kriterijumima, načinima vrednovanja i propozicijama koje će se odnositi na sve nivoe (školski, opštinski, gradski/okružni, republički).

Osnovne propozicije:

 • na takmičenju/smotri mogu učestvovati svi redovni učenici osnovnih škola;

 • izbor učenika za opštinsko takmičenje vrši se isključivo na osnovu postignutih rezultata učenika na školskom takmičenju/smotri;

 • za svaki naredni nivo takmičenja/smotre određuju se učenici na osnovu postignutih rezultata i rang-liste sa prethodnog nivoa takmičenja/smotre, a u skladu s propozicijama;

 • rangiranje učenika za određeni nivo takmičenja/smotre vrši se isključivo na osnovu postignutog broja bodova, u skladu sa Stručnim uputstvom i pravilnikom određene vrste takmičenja/smotre;

 • ukoliko više učenika postigne isti broj bodova, svi učenici zauzimaju isto mesto i svi imaju isti rang.

Takmičenje za dečju karikaturu „Mali Pjer“ organizuje se na četiri nivoa


A - Na školskom nivou

B - Na opštinskom novou

V - Na okružnom nivou i

G - Na republičkom nivouZa svaki naredni nivo takmičenja/smotre određuju se učenici na osnovu postignutih rezultata i rang-liste sa prethodnog nivoa takmičenja/smotre, a u skladu s propozicijama;


Školski nivo takmičenja je obavezan, a za učešće na republičkom takmičenju moraju se proći bar 2 nivoa.


 • U osnovnoj školi Komisiju za vrednovanje čine tri člana–likovni pedagozi.


 • Na opštinskom nivou Komisiju čine tri člana – (likovni pedagozi i/ili karikaturisti...). Vrednovanje se vrši u jednoj od OŠ na području opštine – u školi domaćinu.


 • Na okružnom nivou Komisiju čine tri člana - (likovni pedagozi i/ili karikaturisti), uz saradnju sa školskom upravom. Vrednovanje se vrši u jednoj od OŠ na području okruga – u školi domaćinu.


 • Na republičkom nivou Komisiju čine tri člana - (likovni pedagozi ili karikaturisti), i jedan član iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Vrednovanje se vrši u jednoj od OŠ na području sedišta organizatora republičkog nivoa takmičenja – u školi domaćinu.


Organizatori prethodnog nivoa takmičenja u obavezi su da dostave sve nagrađene radove po izboru Komisije organizatoru narednog nivoa takmičenja, kao i zapisnik Komisije o rezultatima vrednovanja na utvrđenom formularu.

Rokovi:

Takmičenja u osnovnim školama organizuju se tokom februara meseca tekuće godine.

Takmičenje u opštini organizuje se tokom marta meseca tekuće godine.

Okružno/gradsko takmičenje organizuje se tokom aprila meseca tekuće godine.

(Radovi sa okružnog/gradskog takmičenja moraju biti dostavljeni Prijateljima dece Srbije najkasnije 5. maja 2015. godine Radovi pristigli nakon tog datuma neće se razmatrati).

Republičko takmičenje organizuje se tokom maja meseca tekuće godine (tačno mesto i datum održavanja centralne izložbe i dodele nagrada biće utvrđeno).

*Nakon svakog nivoa takmičenja planirano je organizovanje izložbe u školi domaćinu.

Kriterijumi za vrednovanje:

Originalnost i duhovitost

Kreativnost

Vizuelna i likovna celovitost

Atmosfera

Poruka karikatureNačin vrednovanja:

Rangiranje učenika za određeni nivo takmičenja/smotre vrši se isključivo na osnovu postignutog broja bodova, u skladu sa Stručnim uputstvom

Svaki od navedenih kriterijuma vrednuje se od 1-5 bodova, tako da svaki rad može biti ocenjen sa minimalno 5 i maksimalno 25 bodova. Ukoliko je broj bodova identičan, učenici su jednaki u plasmanu.

Ukoliko više učenika postigne isti broj bodova, svi učenici zauzimaju isto mesto i svi imaju isti rang. Tako komisija može dodeliti više prvih, drugih i trećih nagrada.Propozicije:

Na konkursu mogu učestvovati svi redovni učenici osnovnih škola u Srbiji u dve kategorije:

 • Kategorija učenika mlađih razreda osnovne škole (od 1. do 4. razreda)

 • Kategorija učenika starijih razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda)


Crteži se mogu raditi na kartonu ili hameru veličine 30 X 30 cm ili na papiru bloka br. 5. Radovi mogu biti crno – beli ili u koloru sa nazivom crteža – porukom ili nazivom “Bez reči”. Svaki učenik može da učestvuje na takmičenju samo sa jednim radom.


Svaki crtež mora na poleđini da sadrži čitko ispisane podatke: Ime i prezime, razred i odeljenje autora, godinu izrade crteža, naziv, adresu i telefon škole, nastavnika razredne nastave ili nastavnika likovne kulture i telefon autora rada. Izbor tehnike rada je slobodan. Radovi ne smeju biti opremljeni, niti uramljeni.


Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno.

Radovi pristigli na konkurs se ne vraćaju.


U Beogradu, januar 2015.

*30.12.2014*17.12.2014

Video Srušimo zidove - PDS***
20.11.2014.

TRIBINA: POLOŽAJ DECE IZ RANJIVIH GRUPA U SRBIJI DANAS


Na Međunarodni dan deteta, 20. novembra, na Filozofskom fakultetu, Prijatelji dece Srbije i Klub studenata pedagogije bavili su se najugroženijom decom u našem društvu.

Učestvovali su:
Nataša Jović, zamenik sekretara Zaštitnika građana, "Položaj dece iz ranjivih grupa u Srbiji"
Maša Avramović, asistent na Filozofskom fakultetu, odsek Pedagogija "Obrazovanje u Srbiji iz ugla dece sa smetnjama u razvoju i dece ulice"
Prvoslav S. Plavšić, socijalni psiholog, Prijatelji dece Srbije, "Položaj dece iz ranjivih grupa u medijima"
Tatjana Matijaš, Prijatelji dece Srbije, "Srušimo zidove - podrška deci bez roditeljskog staranja" - primer dobre prakse
Učesnici tribine su analizirali postojeće stanje, ali i tražili načine za poboljšanje položaja dece u situacijama posebne osetljivosti, sa akcentom na činjenici da su neophodna sistemska rešenja i podrška.
Projekat Srušimo zidove - podrška deci bez roditeljskog staranja, pod pokroviteljstvom Međunarodnog kluba žena, predstavljen je kao primer dobre prakse.


***31.10.2014

Saopštenje za javnost

ZAŠTITIMO DECU: KAD DECA GORE - DRUŠTVO NE POSTOJI

Za deset meseci, u tri požara, u Maloj Krsni, Beogradu i Pančevu, osmoro dece tragično je izgubilo život. Deca su živa izgorela ili se ugušila. Požari su izazvani pokušajem da se deca, koja su već živela u teškom siromaštvu, ugreju. Za tragedije su na odgovornost pozvani roditelji, odnosno majke dece.
"Prijatelji dece Srbije" izražavaju duboko žaljenje tragedijama i pozivaju da se upitamo ko je sve odgovoran?
Resorna ministrastva, lokalne samouprave, centri za socijalni rad, patronažne službe – koji svako u svojoj nadležnosti nisu odgovorno i po postojećoj regulativi delovali? Nedostatak regulativa i/ili saradnje između navedenih? Stručnjačka javnost, vladinog i civilnog sektora, koja učestvuje u kreiranju politika za decu, a da se duboko i tačno ne informiše o stvarnom položaju dece u Srbiji, u porodici, na ulici, u vrtiću ili školi, a ne samo na stranama vodiča, platformi i priručnika. Mediji, koji podižu tiraže detaljima tragedija kada se dogode, ali najčešće ne vide potrebu da posvete veću pažnju najranjivijim grupama dece u našem društvu? Rođaci, komšije koji su znali da deca žive u neadekvatnim uslovima, ali pod izgovorom “to nisu naša posla” nisu reagovali, i/ili i sami žive u neljudskim uslovima? Svako od nas, pojedinaca, koji smatramo da time treba da se bavi država, kao neka apstraktna tvorevina, čiji deo nismo?

Ovi događaji su strašni, poražavajući i naša su slika, u godini kada se obeležava 25 godina Konvencije o pravima deteta, UN. Slika naše države, nas kao njenih građana i društvene zajednice koja se deklariše da su deca njen prioritet.

Da li išta učimo iz sopstvenih propusta i nečinjenja?

Šta još treba da se desi da bismo reagovali i zaštitili decu?

08.10.2014

***02.10.2014.


PROGRAM DEČJE NEDELJE (satnice): 
Ponedeljak, 6. oktobar, 11 satiDom omladine, Makedonska 22
OTVARANJE DEČJE NEDELJE
Javna i medijska promocija Dečje nedelje
Dodela priznanja za dobročinstvo deci „Maslačak”
Javna debata: „Usvojenje u Srbiji – činjenice i dileme”, 

Utorak, 7. oktobar, 12 sati
Dom Naradne skupštine, Trg Nikole Pašića 13
SEDNICA UČENIČKIH PARLAMENATA
Interaktivna sednica 50 srednjoškolaca iz cele Srbije: „ Škola kao porodica”
Učestvuju i : narodni poslanici, predstavnici UNICEF-a, vladinih i nevladinih institucija
*za medije POTREBNA AKREDITACIJA NARODNE SKUPŠTINE

Sreda, 8. oktobar, 11 sati 
ZATVOREN DOGAĐAJ
Palata „Srbija“, Bulevar Mihaila Pupina 2, Novi Beograd
DAN OTVORENIH VRATA
Prijem porodica se decom i dece iz ustanova socijalnog zbrinjavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja
*za medije POTREBNA AKREDITACIJA MINISTARSTVA

Četvrtak,  9. oktobar, 13 sati
Beograd, Skupština grada
SVEČANA DODELA NAGRADA: ,,NEVEN” I ,,DOBRA IGRAČKA”
Proglašenje odluka i dodela nagrada

Petak, 10. oktobar, 11 sati
Kalemegdan, park i plato ispred Paviljona ,,Cvijeta Zuzorić”.
FESTIVAL DEČIJEG STVARALAŠTVA NA KALEMEGDANU I SAJAM UDRUŽENJA
Prezentacija dečijeg stvaralaštva, kreativne radionice, izložba na otvorenom, sajamsko predstavljanje aktivnosti udruženja koja se bave decom, prezentacija dečijeg stvaralaštva i kreativne radionice; izložba na otvorenom, na temu ovogodišnjeg slogana
*u slučaju kiše, događaj će se održati u Domu omladine, sala Amerikana 

Subota, 11.oktobar, 11 sati
OŠ ,,Marko Orešković, Novi Beograd
ZA MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA
Zajednički program i druženje dece i starih, uključujući njihove porodice. 

Nedelja, 12. oktobar, 11 sati
Kalemegdan
MALI NEDELJNI RUČAK
Zajednički izlet i nedeljni ručak dece iz domova bez roditeljskog staranja sa aktivistima Prijatelja dece Srbije i porodicama sa decom. 
DOBRODOŠLI


*** 09.09.2014.

BLIŽI SE DEČJA NEDELJA!


Na osnovu člana 73. i 74. Zakona o društvenoj brizi o deci, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donosi

Pogledajte program - PDF - 650kb

*** 09. 09. 2014


*** 6. avgust 2014.

„Kako se pravi muzika“Radionica „Kako se pravi muzika“, koju organizuje Zadužbina Ilije M. Kolarca, ugostila je 6. avgusta decu iz Doma za decu bez roditeljskog staranja „Dragutin Filipović Jusa“ kao deo aktivnosti u projektu Srušimo zidove – podrška deci bez roditeljskog staranja koji izvode Prijatelji dece Srbije uz podršku Međunarodnog kluba žena Iwc Belgrade. Deca uzrasta od 7 do 12 godina koja su učestvovala u radionici imala su priliku da kreiraju zvuke na različitim predmetima (četke, lopate, kante, gumena creva...). Na kraju programa izveli su kompoziciju koja je nastala kao rezultat rada – mali koncert, na velikoj sceni Kolarca. 

Autor i voditelj radionice bio je Bojan Ivković, perkusionista (VKV Boki). Boki je decu zainteresovao i napravio dobru atmosferu podstičući timski rada i kreativnost. On je izjavio: „U srcima naših drugara postoji jedan veliki prostor koji je ispunjen muzikom, a mi kroz ovakve programe podstičemo decu da tu muziku „puste napolje“ i učine je „vidljivom“. Svi učesnici radionice dobili su majstorske sertifikate o položenom majstorskom ispitu sviranja i kreiranja zvukova i sada slobodno mogu da ih koriste kao kvalifikovani mastori muzike – muzika je u njihovim rukama“. 

Jedan od ciljeva projekta jeste da deca koja žive u institucijama poput Doma, ne budu nevidljiva, već u suživotu sa svojim vršnjacima i zajednicom u celini i tako ostvare svoje potencijale, u potpunosti.a


***07. jula 2014.
Uspostavljena saradnja Klastera „Obrazovni turizam Srbije“ sa Ministarstvom prosvete

Dana 07. jula 2014. državna sekretarka za obrazovanje Snežana Marković primila je predstavnike  Klastera „Obrazovni turizam Srbije“ čiji su jedan od osnivača i Prijatelji dece Srbije.

link
http://obrazovniturizam.rs/uspostavljena-saradnja-sa-ministarstvom-prosvete/

*** 26. jun 2014. 

Otvorena izložba radova dece iz Doma Jusa i vrtica Sunčica 


U četvrtak, 26. juna u vrtiću „Sunčica“ na Zvezdari, otvorena je izložba „Šta ću biti kad porastem“. Izložba je jedna od aktivnosti projekta Srušimo zidove – Podrška deci bez roditeljskog staranja, koju Organizacija Prijatelji dece Srbije do kraja godine izvodi pod pokroviteljstvom Međunarodnog kluba žena, Beograd, u cilju promocije socijalne inkluzije i kvalitetnijeg života i obrazovanja dece bez roditeljskog staranja.
Na izložbi smo mogli videti radove i upoznati njihove autore: decu iz vrtića „Sunčica“, kao i decu bez roditeljskog staranja iz Doma „Dragutin Filipović Jusa“. Izloženi su individualni i grupni likovni radovi radjeni na papiru, od plastelina, kartona, plastičnih čaša i drugih materijala, maštovito postavljeni u dvorištu  vrtića. Svi radovi su nastali na radionicama sa ovom decom, koje uz ekspertsku pordšku izvode odabrani studenti resornih fakulteta.
U divnoj atmosferi, mališani iz „Juse“ i „Sunčice“ simbolično su pocepali ogroman papirni zid, i tako otvorili izložbu.
U Domu za decu bez roditeljskog staranja iz Doma „Dragutin Filipović Jusa“ živi u svakom trenutku od 15 do 30 dece, od kojih je više od 50 odsto sa smetnjama u razvoju i invalidnošću. U dosadašnjem toku projekta sva deca su pokazala veliki napredak i kroz zajedničke aktivnosti sa vršnjacima pokazala koliko je važna puna participacija dece iz ranjivih grupa u društveni život u celini.  Oko 1.200 mališana u Srbiji, bez roditeljskog staranja, još uvek živi u institucijama.
Izložbi su prisustvovali gosti iz PU Beograd, resornih ministarstava, roditelji, kao i predstavnici nevladinog sektora. Posle izložbe za predstavnike medija i organizacija civilnog društva, održana je radionica „Senzibilizacija za rad sa, i izveštavanje o deci bez roditeljskog staranja“.  

*** 24. jun 2014.

DOBRODOŠLI! OTVARANJE IZLOŽBE „Šta ću biti kad porastem“

ŠTA: Otvaranje zajedničke izložbe dece iz vrtića „Sunčica“ i Doma za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović Jusa pod nazivom „Šta ću biti kad porastem“ KO: Izložba je jedna od aktivnosti projekta „SRUŠIMO ZIDOVE – Podrška deci bez roditeljskog staranja“, koju uz podršku Međunarodnog kluba žena (International Women’s Club, Belgrade) realizuju Prijatelji dece Srbije.

Pridruženi partneri u projektu:
Dom za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović Jusa,
vrtić Sunčica,
Klub studenata pedagogije

KADA I GDE: Četvrtak, 26. jun 2014. u 12.00 sati, vrtić „Sunčica“, Vojvode Bogdana 1, Zvezdara, Beograd

ZAŠTO: Zato, što je našem društvu potrebna javna promocija inkluzije i podrška unapređenju sistema zaštite dece bez roditeljskog staranja koja žive u institucijama (do deinstitucionalizacije). Skoro polovina dece u institucijama su sa smetnjama u razvoju. Zato, što su ova deca često isključena i nevidljiva, a njihova prava se krše.
Neohodno je da se promene stavovi ljudi, a politike u ovoj oblasti dodatno unaprede.

POZVALI SMO PREDSTAVNIKE:
- Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja
- Ministarstva prosvete i nauke
- Međunarodnog kluba žena
- Opštine Zvezdara
- Opštine Vračar
- Medija i organizacija civilnog društva


***19.06.2014.


RODITELJ PLUS=batine MINUS*** 30.05.2014.


DODELJENE NAGRADE REPUBLIČKIM POBEDNICIMA TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU DEČJU KARIKATURU "MALI PJER"Na republičkom takmičenju Mali Pjer, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i teh. razvoja i Prijatelja dece Srbije, nagrađeno je 11, a u selekciju za izlozbu izabrano 77 radova.  Još jednom, čestitamo najuspešnijim mladim karikaturistima.


*** 29.05.2014.


DOBRODOŠLI na otvaranje MALOG PJERA!

Na republičkom takmičenju Mali Pjer, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i teh. razvoja i Prijatelja dece Srbije, nagrađeno je 11, a u selekciju za izlozbu izabrano 77 radova.

Stručna Komisija u sastavu: predsednik komisije Jovan Prokopljević, karikaturista, Gordana Cvetković, načelnica ŠU Beograd i Maja Jočić Novaković, profesor likovne kulture - nagradila je:

Prva nagrada

Iva Milenković, 2/2, OŠ Laza Kostić, Beograd

Druga nagrada

Svetozar Šutić, 4/6, OŠ Branko Ćopić, Beograd 

Treća nagrada

Marija Živković, 4/2 OŠ Milan Rakić, Mionica

Treća nagrada

Luka Savić, 2/1, OŠ Jovan Popović, Inđija

Prva nagrada

Ana Sekulić, 8/1, OŠ Isa Bajić, Kula

Prva nagrada

Kruna Topalović, 6/2, OŠ Dragan Lukić, Beograd

Druga nagrada 

Anja Urošević, 8/2, OŠ Jovan Popović, Inđija

Druga nagrada

Bogdan Sebastijan, 7/1, OŠ Žarko Zrenjanin, Ban. Novo Selo

Treća nagrada

Miloš Vujčić, 8/1, OŠ Mihajlo Pupin, Beograd

Treća nagrada

Dejan Jocin, 6/2, OŠ Đura Jakšić, Zrenjanin

Treća nagrada

Katarina Polić, 7/3, OŠ Isa Bajić, Kula


*** 19. maj 2014.

POMOZIMO DECI
Prijatelji dece Srbije, sa lokalnim organizacijama Prijatelja dece i našim aktivistima i volonterima, inicirali su akciju prikupljanja igračaka i knjiga za decu, kao i industrijski pakovanih slatkiša (u konsultacijama na terenu rečeno nam je da meke i plišane igračke NISU DOZVOLJENE). Akcija će biti konstantno otvorena, dokle god za nju bude bilo potrebe. Sve sto prikupimo deliće se direktno u centrima za prihvat ugrozenih, kroz aktivnosti sa decom.

Takođe, naši studenti aktivisti već su se uključili u akcije psiho-socijalne podrške raseljenoj deci, po kolektivnim centrima, a danas su na lice mesta odneli i prvi pakete knjiga i igračaka za decu.

Igračke, knjige i slatkiši za decu dostavljaju se u Kosovsku 19 (našu kancelariju u OŠ Drinka Pavlović). Pre dolaska potrebno je dogovoriti se o vremenu dostavljenja na telefone 011/3343135011/3343135, 011/3343247011/3343247 ili pds@eunet.rs


***14.05.2014.

*** 24.04.2014.

Radionica sa decom iz Doma za decu bez roditeljskog staranja Jusa, koje uz ekspertsku podršku izvode studenti resornih fakulteta uključeni u projekat "Srušimo zidove - Podrška deci bez roditeljskog staranja", koji Prijatelji dece Srbije sprovode uz podršku Međunarodnog kluba žena IWC Belgrade, u saradnji sa Klubom studenata pedagogije i vrtićem Sunčica, održana je 24. aprila.


*** 30.04.2014.

Otvoreno pismo Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) i novinarskim udruženjima u Srbiji
ZAUSTAVIMO ZLOUPOTREBU DECE U MEDIJIMA

Prijatelji dece Srbije izražavaju najoštriji protest i veliku zabrinutost zbog teškog kršenja prava deteta u medijima u Srbiji, što se u poslednje vreme povećava do dramatičnih razmera.

Naime, u emisiji DNK, emitovanoj na TV Pink, 8. aprila, u terminu od 21.05 sati, grubo su prekršena prava dve devojčice izložene medicinskoj poceduri dokazivanja očinstva. Posebno strašnim smatramo činjenicu da je biološko očinstvo dokazivano između dede i oca dece. Zatim je u istoj emisiji, 22. aprila, na isti način ugroženo još jedno dete. 

U navedenim emisijama teško su prekršena prava na: zaštitu identiteta dece, zaštitu privatnosti u okviru porodice, pravo na poverljivost rezultata medicinskih procedura, a teško su prekršeni i moralni kodeksi novinara i novinarske profesije. Ističemo da je TV Pink kanal nacionalne frekvencije i emitovanjem ovakvog sadržaja u mnogim segmentima je prekršio Kodeks ponašanja emitera. 

Ova tužna i nezakonita praksa nastavila se i na primerima dece koja su u aprilu izgubila život u različitim nesrećama. Veliki broj medija u Srbiji objavio je fotografije dece i mesta nesreća, kao i sve pojedinosti vezane za ove tragedije. Ovaj trend je sve upadljiviji, a deca sve češće njegove žrtve.

Podsećamo da je Srbija zemlja potpisnica Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija čiji član 16 glasi:

1. Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled.

2. Dete ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog mešanja ili napada.

Organizacija “Prijatelji dece Srbije” donela je još 1993. godine Kodeks “Deca i mediji”, rađen na osnovu Konvencije UN o pravima deteta, koji je potpisala većina medija u zemlji. 

Zahtevamo i apelujemo na RRA i novinarska udruženja da zaštite decu od ovakvih zloupotrebe, i da redakcije i novinare koje sve češće primenjuju ovakvu praksu, opomenu i sankcionišu raspoloživim mehanizmima zaštite.***16.04.2014.

Srećne
uskršnje
praznike
želi
Vam

P
D
S
*** 14.04.2014.

Radionica za roditelje dece iz vrtica Sunčica na Zvezdari "Osnaživanje kapaciteta za socijalnu inkluziju", uključene u projekat psiho-socijalne podrške deci bez roditeljskog staranja "Srušimo zidove - Podrška deci bez roditeljskog staranja". Projekat sprovode Prijatelji dece Srbije uz podršku Međunarodnog kluba žena IWC Belgrade, u saradnji sa Klub studenata pedagogije, Doma za decu bez roditeljskog staranja Jusa i vrtićem Sunčica, održana je 10. aprila. Koračali smo i rasli zajedno! 
*** 10.04.2014.

Održana je prva u nizu radionica sa decom iz Doma za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović Jusa, koje uz ekspertsku podršku izvode studenti resornih fakulteta ukljuceni u projekat "Srušimo zidove - Podrška deci bez roditeljskog staranja", pod nazivom SPRIJATELJIMO SE. Prijatelji dece Srbije sprovode  ovaj projekt uz podršku Međunarodnog kluba žena (IWC Belgrade), u saradnji sa Klubom studenata pedagogije, Domom Jusa i vrtićem Sunčica.
*** 15. i 16. mart 2014.


Dvodnevni seminar "Unapređivanje kapaciteta za rad sa decom iz ranjivih grupa" za studente pedagogije, psihologije i specijalne edukacije i naše studente/volontere, izabrane za učešće u projektu

*30.12.2014


*17.12.2014

Video Srušimo zidove - PDS***20.11.2014.
TRIBINA: POLOŽAJ DECE IZ RANJIVIH GRUPA U SRBIJI DANAS

Na Međunarodni dan deteta, 20. novembra, na Filozofskom fakultetu, Prijatelji dece Srbije i Klub studenata pedagogije bavili su se najugroženijom decom u našem društvu.

Učestvovali su:
Nataša Jović, zamenik sekretara Zaštitnika građana, "Položaj dece iz ranjivih grupa u Srbiji"
Maša Avramović, asistent na Filozofskom fakultetu, odsek Pedagogija "Obrazovanje u Srbiji iz ugla dece sa smetnjama u razvoju i dece ulice"
Prvoslav S. Plavšić, socijalni psiholog, Prijatelji dece Srbije, "Položaj dece iz ranjivih grupa u medijima"
Tatjana Matijaš, Prijatelji dece Srbije, "Srušimo zidove - podrška deci bez roditeljskog staranja" - primer dobre prakse
Učesnici tribine su analizirali postojeće stanje, ali i tražili načine za poboljšanje položaja dece u situacijama posebne osetljivosti, sa akcentom na činjenici da su neophodna sistemska rešenja i podrška.
Projekat Srušimo zidove - podrška deci bez roditeljskog staranja, pod pokroviteljstvom Međunarodnog kluba žena, predstavljen je kao primer dobre prakse.


***31.10.2014

Saopštenje za javnost

ZAŠTITIMO DECU: KAD DECA GORE - DRUŠTVO NE POSTOJI

Za deset meseci, u tri požara, u Maloj Krsni, Beogradu i Pančevu, osmoro dece tragično je izgubilo život. Deca su živa izgorela ili se ugušila. Požari su izazvani pokušajem da se deca, koja su već živela u teškom siromaštvu, ugreju. Za tragedije su na odgovornost pozvani roditelji, odnosno majke dece.
"Prijatelji dece Srbije" izražavaju duboko žaljenje tragedijama i pozivaju da se upitamo ko je sve odgovoran?
Resorna ministrastva, lokalne samouprave, centri za socijalni rad, patronažne službe – koji svako u svojoj nadležnosti nisu odgovorno i po postojećoj regulativi delovali? Nedostatak regulativa i/ili saradnje između navedenih? Stručnjačka javnost, vladinog i civilnog sektora, koja učestvuje u kreiranju politika za decu, a da se duboko i tačno ne informiše o stvarnom položaju dece u Srbiji, u porodici, na ulici, u vrtiću ili školi, a ne samo na stranama vodiča, platformi i priručnika. Mediji, koji podižu tiraže detaljima tragedija kada se dogode, ali najčešće ne vide potrebu da posvete veću pažnju najranjivijim grupama dece u našem društvu? Rođaci, komšije koji su znali da deca žive u neadekvatnim uslovima, ali pod izgovorom “to nisu naša posla” nisu reagovali, i/ili i sami žive u neljudskim uslovima? Svako od nas, pojedinaca, koji smatramo da time treba da se bavi država, kao neka apstraktna tvorevina, čiji deo nismo?

Ovi događaji su strašni, poražavajući i naša su slika, u godini kada se obeležava 25 godina Konvencije o pravima deteta, UN. Slika naše države, nas kao njenih građana i društvene zajednice koja se deklariše da su deca njen prioritet.

Da li išta učimo iz sopstvenih propusta i nečinjenja?

Šta još treba da se desi da bismo reagovali i zaštitili decu?

08.10.2014
***02.10.2014.

PROGRAM DEČJE NEDELJE (satnice):
Ponedeljak, 6. oktobar, 11 satiDom omladine, Makedonska 22

OTVARANJE DEČJE NEDELJE

Javna i medijska promocija Dečje nedelje

Dodela priznanja za dobročinstvo deci „Maslačak”

Javna debata: „Usvojenje u Srbiji – činjenice i dileme”,
Utorak, 7. oktobar, 12 sati

Dom Naradne skupštine, Trg Nikole Pašića 13

SEDNICA UČENIČKIH PARLAMENATA

Interaktivna sednica 50 srednjoškolaca iz cele Srbije: „ Škola kao porodica”

Učestvuju i : narodni poslanici, predstavnici UNICEF-a, vladinih i nevladinih institucija

*za medije POTREBNA AKREDITACIJA NARODNE SKUPŠTINE
Sreda, 8. oktobar, 11 sati

ZATVOREN DOGAĐAJ

Palata „Srbija“, Bulevar Mihaila Pupina 2, Novi Beograd

DAN OTVORENIH VRATA

Prijem porodica se decom i dece iz ustanova socijalnog zbrinjavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja

*za medije POTREBNA AKREDITACIJA MINISTARSTVA
Četvrtak, 9. oktobar, 13 sati

Beograd, Skupština grada

SVEČANA DODELA NAGRADA: ,,NEVEN” I ,,DOBRA IGRAČKA”

Proglašenje odluka i dodela nagrada
Petak, 10. oktobar, 11 sati

Kalemegdan, park i plato ispred Paviljona ,,Cvijeta Zuzorić”.

FESTIVAL DEČIJEG STVARALAŠTVA NA KALEMEGDANU I SAJAM UDRUŽENJA

Prezentacija dečijeg stvaralaštva, kreativne radionice, izložba na otvorenom, sajamsko predstavljanje aktivnosti udruženja koja se bave decom, prezentacija dečijeg stvaralaštva i kreativne radionice; izložba na otvorenom, na temu ovogodišnjeg slogana

*u slučaju kiše, događaj će se održati u Domu omladine, sala Amerikana
Subota, 11.oktobar, 11 sati

OŠ ,,Marko Orešković, Novi Beograd

ZA MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA

Zajednički program i druženje dece i starih, uključujući njihove porodice.
Nedelja, 12. oktobar, 11 sati

Kalemegdan

MALI NEDELJNI RUČAK

Zajednički izlet i nedeljni ručak dece iz domova bez roditeljskog staranja sa aktivistima Prijatelja dece Srbije i porodicama sa decom.

DOBRODOŠLI

*** 09.09.2014.

BLIŽI SE DEČJA NEDELJA!Na osnovu člana 73. i 74. Zakona o društvenoj brizi o deci, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donosiPogledajte program - PDF - 650kb*** 09. 09. 2014


*** 6. avgust 2014.

„Kako se pravi muzika“

Radionica „Kako se pravi muzika“, koju organizuje Zadužbina Ilije M. Kolarca, ugostila je 6. avgusta decu iz Doma za decu bez roditeljskog staranja „Dragutin Filipović Jusa“ kao deo aktivnosti u projektu Srušimo zidove – podrška deci bez roditeljskog staranja koji izvode Prijatelji dece Srbije uz podršku Međunarodnog kluba žena Iwc Belgrade. Deca uzrasta od 7 do 12 godina koja su učestvovala u radionici imala su priliku da kreiraju zvuke na različitim predmetima (četke, lopate, kante, gumena creva...). Na kraju programa izveli su kompoziciju koja je nastala kao rezultat rada – mali koncert, na velikoj sceni Kolarca.
Autor i voditelj radionice bio je Bojan Ivković, perkusionista (VKV Boki). Boki je decu zainteresovao i napravio dobru atmosferu podstičući timski rada i kreativnost. On je izjavio: „U srcima naših drugara postoji jedan veliki prostor koji je ispunjen muzikom, a mi kroz ovakve programe podstičemo decu da tu muziku „puste napolje“ i učine je „vidljivom“. Svi učesnici radionice dobili su majstorske sertifikate o položenom majstorskom ispitu sviranja i kreiranja zvukova i sada slobodno mogu da ih koriste kao kvalifikovani mastori muzike – muzika je u njihovim rukama“.
Jedan od ciljeva projekta jeste da deca koja žive u institucijama poput Doma, ne budu nevidljiva, već u suživotu sa svojim vršnjacima i zajednicom u celini i tako ostvare svoje potencijale, u potpunosti.a***07. jula 2014.
Uspostavljena saradnja Klastera „Obrazovni turizam Srbije“ sa Ministarstvom prosveteDana 07. jula 2014. državna sekretarka za obrazovanje Snežana Marković primila je predstavnike Klastera „Obrazovni turizam Srbije“ čiji su jedan od osnivača i Prijatelji dece Srbije.

link
http://obrazovniturizam.rs/uspostavljena-saradnja-sa-ministarstvom-prosvete/

*** 26. jun 2014.


Otvorena izložba radova dece iz Doma Jusa i vrtica SunčicaU četvrtak, 26. juna u vrtiću „Sunčica“ na Zvezdari, otvorena je izložba „Šta ću biti kad porastem“. Izložba je jedna od aktivnosti projekta Srušimo zidove – Podrška deci bez roditeljskog staranja, koju Organizacija Prijatelji dece Srbije do kraja godine izvodi pod pokroviteljstvom Međunarodnog kluba žena, Beograd, u cilju promocije socijalne inkluzije i kvalitetnijeg života i obrazovanja dece bez roditeljskog staranja.

Na izložbi smo mogli videti radove i upoznati njihove autore: decu iz vrtića „Sunčica“, kao i decu bez roditeljskog staranja iz Doma „Dragutin Filipović Jusa“. Izloženi su individualni i grupni likovni radovi radjeni na papiru, od plastelina, kartona, plastičnih čaša i drugih materijala, maštovito postavljeni u dvorištu vrtića. Svi radovi su nastali na radionicama sa ovom decom, koje uz ekspertsku pordšku izvode odabrani studenti resornih fakulteta.

U divnoj atmosferi, mališani iz „Juse“ i „Sunčice“ simbolično su pocepali ogroman papirni zid, i tako otvorili izložbu.

U Domu za decu bez roditeljskog staranja iz Doma „Dragutin Filipović Jusa“ živi u svakom trenutku od 15 do 30 dece, od kojih je više od 50 odsto sa smetnjama u razvoju i invalidnošću. U dosadašnjem toku projekta sva deca su pokazala veliki napredak i kroz zajedničke aktivnosti sa vršnjacima pokazala koliko je važna puna participacija dece iz ranjivih grupa u društveni život u celini. Oko 1.200 mališana u Srbiji, bez roditeljskog staranja, još uvek živi u institucijama.

Izložbi su prisustvovali gosti iz PU Beograd, resornih ministarstava, roditelji, kao i predstavnici nevladinog sektora. Posle izložbe za predstavnike medija i organizacija civilnog društva, održana je radionica „Senzibilizacija za rad sa, i izveštavanje o deci bez roditeljskog staranja“.


*** 24. jun 2014.DOBRODOŠLI! OTVARANJE IZLOŽBE „Šta ću biti kad porastem“

ŠTA: Otvaranje zajedničke izložbe dece iz vrtića „Sunčica“ i Doma za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović Jusa pod nazivom „Šta ću biti kad porastem“ KO: Izložba je jedna od aktivnosti projekta „SRUŠIMO ZIDOVE – Podrška deci bez roditeljskog staranja“, koju uz podršku Međunarodnog kluba žena (International Women’s Club, Belgrade) realizuju Prijatelji dece Srbije.

Pridruženi partneri u projektu:
Dom za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović Jusa,
vrtić Sunčica,
Klub studenata pedagogije

KADA I GDE: Četvrtak, 26. jun 2014. u 12.00 sati, vrtić „Sunčica“, Vojvode Bogdana 1, Zvezdara, Beograd

ZAŠTO: Zato, što je našem društvu potrebna javna promocija inkluzije i podrška unapređenju sistema zaštite dece bez roditeljskog staranja koja žive u institucijama (do deinstitucionalizacije). Skoro polovina dece u institucijama su sa smetnjama u razvoju. Zato, što su ova deca često isključena i nevidljiva, a njihova prava se krše.
Neohodno je da se promene stavovi ljudi, a politike u ovoj oblasti dodatno unaprede.

POZVALI SMO PREDSTAVNIKE:
- Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja
- Ministarstva prosvete i nauke
- Međunarodnog kluba žena
- Opštine Zvezdara
- Opštine Vračar
- Medija i organizacija civilnog društva


***19.06.2014.
RODITELJ PLUS=batine MINUS*** 30.05.2014.

DODELJENE NAGRADE REPUBLIČKIM POBEDNICIMA TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU DEČJU KARIKATURU "MALI PJER"

Na republičkom takmičenju Mali Pjer, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i teh. razvoja i Prijatelja dece Srbije, nagrađeno je 11, a u selekciju za izlozbu izabrano 77 radova. Još jednom, čestitamo najuspešnijim mladim karikaturistima.


*** 29.05.2014.

DOBRODOŠLI na otvaranje MALOG PJERA!Na republičkom takmičenju Mali Pjer, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i teh. razvoja i Prijatelja dece Srbije, nagrađeno je 11, a u selekciju za izlozbu izabrano 77 radova.

Stručna Komisija u sastavu: predsednik komisije Jovan Prokopljević, karikaturista, Gordana Cvetković, načelnica ŠU Beograd i Maja Jočić Novaković, profesor likovne kulture - nagradila je:

Prva nagrada

Iva Milenković, 2/2, OŠ Laza Kostić, Beograd

Druga nagrada

Svetozar Šutić, 4/6, OŠ Branko Ćopić, Beograd

Treća nagrada

Marija Živković, 4/2 OŠ Milan Rakić, Mionica

Treća nagrada

Luka Savić, 2/1, OŠ Jovan Popović, Inđija

Prva nagrada

Ana Sekulić, 8/1, OŠ Isa Bajić, Kula

Prva nagrada

Kruna Topalović, 6/2, OŠ Dragan Lukić, Beograd

Druga nagrada

Anja Urošević, 8/2, OŠ Jovan Popović, Inđija

Druga nagrada

Bogdan Sebastijan, 7/1, OŠ Žarko Zrenjanin, Ban. Novo Selo

Treća nagrada

Miloš Vujčić, 8/1, OŠ Mihajlo Pupin, Beograd

Treća nagrada

Dejan Jocin, 6/2, OŠ Đura Jakšić, Zrenjanin

Treća nagrada

Katarina Polić, 7/3, OŠ Isa Bajić, Kula


*** 19. maj 2014.

POMOZIMO DECI
Prijatelji dece Srbije, sa lokalnim organizacijama Prijatelja dece i našim aktivistima i volonterima, inicirali su akciju prikupljanja igračaka i knjiga za decu, kao i industrijski pakovanih slatkiša (u konsultacijama na terenu rečeno nam je da meke i plišane igračke NISU DOZVOLJENE). Akcija će biti konstantno otvorena, dokle god za nju bude bilo potrebe. Sve sto prikupimo deliće se direktno u centrima za prihvat ugrozenih, kroz aktivnosti sa decom.

Takođe, naši studenti aktivisti već su se uključili u akcije psiho-socijalne podrške raseljenoj deci, po kolektivnim centrima, a danas su na lice mesta odneli i prvi pakete knjiga i igračaka za decu.

Igračke, knjige i slatkiši za decu dostavljaju se u Kosovsku 19 (našu kancelariju u OŠ Drinka Pavlović). Pre dolaska potrebno je dogovoriti se o vremenu dostavljenja na telefone 011/3343135011/3343135, 011/3343247011/3343247 ili pds@eunet.rs


***14.05.2014.
*** 24.04.2014.Radionica sa decom iz Doma za decu bez roditeljskog staranja Jusa, koje uz ekspertsku podršku izvode studenti resornih fakulteta uključeni u projekat "Srušimo zidove - Podrška deci bez roditeljskog staranja", koji Prijatelji dece Srbije sprovode uz podršku Međunarodnog kluba žena IWC Belgrade, u saradnji sa Klubom studenata pedagogije i vrtićem Sunčica, održana je 24. aprila.


*** 30.04.2014.

Otvoreno pismo Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) i novinarskim udruženjima u Srbiji
ZAUSTAVIMO ZLOUPOTREBU DECE U MEDIJIMA

Prijatelji dece Srbije izražavaju najoštriji protest i veliku zabrinutost zbog teškog kršenja prava deteta u medijima u Srbiji, što se u poslednje vreme povećava do dramatičnih razmera.

Naime, u emisiji DNK, emitovanoj na TV Pink, 8. aprila, u terminu od 21.05 sati, grubo su prekršena prava dve devojčice izložene medicinskoj poceduri dokazivanja očinstva. Posebno strašnim smatramo činjenicu da je biološko očinstvo dokazivano između dede i oca dece. Zatim je u istoj emisiji, 22. aprila, na isti način ugroženo još jedno dete.

U navedenim emisijama teško su prekršena prava na: zaštitu identiteta dece, zaštitu privatnosti u okviru porodice, pravo na poverljivost rezultata medicinskih procedura, a teško su prekršeni i moralni kodeksi novinara i novinarske profesije. Ističemo da je TV Pink kanal nacionalne frekvencije i emitovanjem ovakvog sadržaja u mnogim segmentima je prekršio Kodeks ponašanja emitera.

Ova tužna i nezakonita praksa nastavila se i na primerima dece koja su u aprilu izgubila život u različitim nesrećama. Veliki broj medija u Srbiji objavio je fotografije dece i mesta nesreća, kao i sve pojedinosti vezane za ove tragedije. Ovaj trend je sve upadljiviji, a deca sve češće njegove žrtve.

Podsećamo da je Srbija zemlja potpisnica Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija čiji član 16 glasi:

1. Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled.

2. Dete ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog mešanja ili napada.

Organizacija “Prijatelji dece Srbije” donela je još 1993. godine Kodeks “Deca i mediji”, rađen na osnovu Konvencije UN o pravima deteta, koji je potpisala većina medija u zemlji.

Zahtevamo i apelujemo na RRA i novinarska udruženja da zaštite decu od ovakvih zloupotrebe, i da redakcije i novinare koje sve češće primenjuju ovakvu praksu, opomenu i sankcionišu raspoloživim mehanizmima zaštite.***16.04.2014.Srećne
uskršnje
praznike
želi
Vam

P
D
S
*** 14.04.2014.Radionica za roditelje dece iz vrtica Sunčica na Zvezdari "Osnaživanje kapaciteta za socijalnu inkluziju", uključene u projekat psiho-socijalne podrške deci bez roditeljskog staranja "Srušimo zidove - Podrška deci bez roditeljskog staranja". Projekat sprovode Prijatelji dece Srbije uz podršku Međunarodnog kluba žena IWC Belgrade, u saradnji sa Klub studenata pedagogije, Doma za decu bez roditeljskog staranja Jusa i vrtićem Sunčica, održana je 10. aprila. Koračali smo i rasli zajedno!
*** 10.04.2014.Održana je prva u nizu radionica sa decom iz Doma za decu bez roditeljskog staranja Dragutin Filipović Jusa, koje uz ekspertsku podršku izvode studenti resornih fakulteta ukljuceni u projekat "Srušimo zidove - Podrška deci bez roditeljskog staranja", pod nazivom SPRIJATELJIMO SE. Prijatelji dece Srbije sprovode ovaj projekt uz podršku Međunarodnog kluba žena (IWC Belgrade), u saradnji sa Klubom studenata pedagogije, Domom Jusa i vrtićem Sunčica.
*** 15. i 16. mart 2014.
Dvodnevni seminar "Unapređivanje kapaciteta za rad sa decom iz ranjivih grupa" za studente pedagogije, psihologije i specijalne edukacije i naše studente/volontere, izabrane za učešće u projektu31.10. 2013.
REZULTATI INTERNET IZLOŽBE "SLUŠAJTE MAMA I TATA ŽELIM SESTRU I BRATA"

Hvala svim učesnicima izložbe “Slušajte mama i tata želim sestru il brata”, njihovim roditeljima, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima…
Stručni žiri u sastavu: Dunja Ćorlomanović, učenica Škole za dizajn, Borut Vild, Grafički dizajner i univerzitetski profesor i Maja Novaković Jočić, nastavnik likovne kulture OŠ „Mihailo Petrović Alas“ iz Beograda, predsednica žirija, 31. oktobra 2013. doneli su odluku o pobednicima u tri kategorije: predškolski uzrast, niži razredi oš i viši razredi oš. Obrazloženje žirija: Žiri je imao težak i zabavan zadatak da među pristiglim radovima izabere najblje. Vodili smo se sledećim kriterijumima: originalnošću i iskrenošću u pristupu, kreativnošću, vizuelnom i likovnom celovitošću, emotivnom izrazu i atmosverom, vezom sa temom izložbe... Dobitnike nagrada svesno ne rangiramo, jer su oni to što jesu, najuspešniji u svojoj kategoriji. ČESTITAMO!
Predškolski uzrast: Nikolina Mijatov (5) Dečiji vrtić pri OŠ „Svetozar Marković Toza“, Elemir Mirja Mikić (4), Lapovo Dunja Jović (5), Predškolska ustanova „Čupko“, Beograd
Niži razredi OŠ: Milica Kovačević 2/2, OŠ „Milan Rakić“, Gornja Toplica Relja Glavaški 3/3, OŠ „Sever Đurkić“ Alemedina Likaj, 2/2, OŠ „ Šamu Mihalj“, Bačko Petrovo Selo
Viši razredi OŠ : Irena Beretka, 8/3, OŠ „Šamu Mihalj“, Bačko Petrovo Selo Antonina Obradović, 6/3, OŠ „Stevan Sinđelić“, Beograd Milica Stojanović, 8/2, OŠ „Dragojlo Dudić“, Beograd


***10. oktobar 2014.
DODELJENA NAGRADA NEVEN

Svečanost povodom dodele nagrade NEVEN održana je 10. oktobra 2013. u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Manifestaciju je u ime organizatora otvorila LJubica Beljanski Ristić, predsednica Upravnog odbora organizacije Prijatelji dece Srbije a u ime Skupštine grada, kao domaćina svečanosti, laureatima i gostima se obratila Milena Bićanin, članica Gradskog veća. Program je vodio Branko Veselinović, novinar.
Pokrovitelji nagrade NEVEN su: Ministarstvo rada, zapošnjavanja i socijalne politike, Ministarstvo kulture i Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. U realizaciji programa značajnu podršku su pružili: Producentska kuća „NIRA“, Modna kuća „Mona“, Knjigoveznica „Paštrmac“ i Skupština grada Beograda, kao domaćin manifestacije.Na ovogodišnji konkurs, objavljen u listu Politika, stiglo je ukupno 39 knjiga.Žiri za beletristiku radio je u sastavu: Zorana Opačić, Tijana Tropin i Vladimir Andrić (predsednik žirija).. a Žiri je doneo je ODLUKU da se nagrada “Neven“ za beletristiku za 2012. godinu dodeli VLADIMIRU MANOJLOVIĆU – za knjigu MAJMUNOLJUPCI u izdanju RTS-a.

Žiri za ilustraciju radio je u sastavu: Vinsent Ludvig Gadomski, Vesna Moravić Balkanski (predsednica žirija) i Slaviša LJubomirović. Žiri je doneo je ODLUKU da se nagrada “Neven“ za ilustraciju za 2012.g. dodeli MILENKU STEFANOVIĆU za ilustraciju knjige BEOGRAD ZA DECU u izdanju Kreativnog centra.

Žiri za popularnu nauku radio je u sastavu: Zorana Opačić, Tijana Tropin, Vladimir Andrić i Vladimir Jelenković (predsednik žirija). Žiri je doneo je ODLUKU da se nagrada “Neven“ za popularnu nauku za 2012. godinu dodeli NIKOLI BOŽIĆU za knjigu „ASTRONOMIJA“ u izdanju Kreativnog centra.
***22. april 2013.
USKRŠNJA AKCIJA "DECA ZA DECU"
U organizaciji PRIJATELJA DECE SRBIJE, a pod pokroviteljstvom Soko Štarka, 22. aprila su se družila i radovala deca iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine – “Dragutin Filipović - Jusa” i njihovi domaćini, drugari iz vrtića “Sunčica”, sa željom da se mališanima ulepšaju predstojeće USKRŠNJI praznici. Akciju “Deca za decu” je podržao naš prijatelj glumac Nenad Nenadovic. Deca Sunčice skupila su donaciju u igračkama, priboru, garderobi, sredstvima za higijenu za svoje drugare iz Juse, a ispratili si ih divno iscrtanim drvenim jajima od kojih je svako nosilo originalnu poruku ljubavi, prijateljstva i podrške, sa iskrenom željom da ih obraduju i pokažu da misle na svoje vršnjake bez roditeljskog staranja. Kako bi ova dečija donacija bila još slađa, kompanija Soko Štark donirala je mnogo Najlepših željica kao uskršnji paketić. Nadamo se da ovo, sada drugo druženje dece ove dve ustanove, polako ali sigurno prerasta u tradiciju!

***19. februar 2013.U Periodu Od 20. Do 22. Februara U Beogradu Će Biti Održana Međunarodna Konferencija Na Temu Dečjeg i Omladinskog Obrazovnog TurizmaRegionalni projekat razvoja dečjeg i omladinskog turizma u regionu, ima za cilj povezivanje četiri zemlje (Srbija, Hrvatska, Italija i Slovenija) u oblasti dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma, razmenu znanja i prakse među partnerima i među pružaocima usluga odabranih od strane partnera, i prikupljanje podataka za publikaciju koja će se koristiti kao vodič i informacioni resurs u ove četiri zemlje. Projekat će obuhvatiti organizaciju međunarodne konferencije koja ima za cilj kako promociju teme tako i razmenu znanja i informacija, izradu publikacije o dečjem i omladinskom obrazovnom turizmu i organizaciju konferencija za novinare.„REGIONALNA SARADNJA U RAZVOJU DEČJEG I OMLADINSKOG OBRAZOVNOG TURIZMA“Od 20-22. februara 2013. godine u Svečanoj sali Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije (Bulevar kralja Aleksandra 15) i na 35. Sajmu turizma u Beogradu (hala 4/štand 4030), biće održana međunarodna konferencija Regionalna saradnja u razvoju dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma.rodnevna konferencija okupiće stručnjake u ovoj oblasti iz domena turizma, obrazovanja i privrede i imaće za cilj identifikaciju tendencija i trendova u domenu dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma, predstavljanje iskustava i primere dobre prakse u četiri zemlje kad je reč o ovom turističkom proizvodu. Prevashodni cilj konferencije je omogućivanje razmene znanja i informacija, definisanje preporuka za unapređenje postojećih i razvoj novih modela saradnje i daljih aktivnosti na uspostavljanju transnacionalnih turističkih ruta u domenu dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma.Obrazovni turizam je usmeren ka edukaciji dece i mladih kroz aktivnosti koje uključuju učenje na nekonvencionalan način koji doprinosi razvoju ličnosti kroz putovanja, interkulturalnom dijalogu i razvoju uopšte. U kategoriji dečjeg i omladinskog turizma, uključujući školski turizam i turizam neformalnog obrazovanja, nalazi se heterogena grupa korisnika starosti od 3 do 30 godina. Deca i omladina ovih starosnih kategorija su turisti koji predstavljaju značajan deo udela u evropskom turističkom tržištu. Nosilac projekta:-Turistička Organizacija Srbije sa partnerima: - HF Eko Etno Grupa iz Hrvatske-Kompas Novo Mesto iz Slovenije-GAL Bassa-Padovana iz Italije-Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije-Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Pridruženi partneri projekta: Organizacija Prijatelji dece Srbije- Klaster Obrazovni turizam Srbije- Dunavski centar za kompetenciju Donatori projekta su: -Jadransko-Jonska inicijativa - BMZ – Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj

*** 10.01.2013.
SOKO ŠTARK I PRIJATELJI DECE SRBIJE U AKCIJI DECA ZA DECU
Danas smo se družili, radovali i igrali sa decom iz Doma za decu "Dragutin Filipović Jusa" na Vračaru, u akciji DECA ZA DECU, pod pokroviteljstvom kompanije "Štark", koja je darivala slatke paketiće... Hvala vrtiću "Sunčica" sa Zvezdare za donaciju u igračkama, garderobi, priboru koju su deca skupila za svoj drugare... Hvala svim nasim divnim volonterima i našem aktivisti glumcu Peđi Vasiću, koji su doprineli da ovo bude jedan veseo i lep dan!!!
SREĆNI PRAZNICI I NOVA 2013. GODINA

*** 20. novembar 2012.

POVEĆATI BRIGU O DECI

Na Svetski dan deteta, 20. novembar, Prijatelji dece Srbije, kao organizacija civilnog društva, poziva državne i nevladine institucije, organizacije i pojedince da snažno, odgovorno i bez odlaganja i izgovora doprinesu da naše društvo bude bolje, zdravije i podsticajnije za svako dete u njemu. Samo na taj način možemo očekivati zrele i kreativne odrasle ljude. U vremenu opšte krize, najviše su ugrožena upravo deca. Najmlađi rastu u lošoj atmosferi društvenog raslojavanja, neprekidnih političkih, ekomomskih i obrazovnih reformi, koje porodicu čine ranjivom i nestabilnom, nasilja koje se prelilo na sve oblasti našeg života, krize morala koja dobija razmere epidemije. Istovremeno, obrazovanje, sport, kultura i sadržaji koji podstiču stvaralaštvo su sve komercijalniji i sve manje dostupni deci. Posledice po decu i mlade su nemerljive, a odgovornost je na svakom od nas odraslih. Posebno nas zabrinjava sve upadljivije siromaštvo sve većeg broja naših najmlađih. Procenjuje se da ispod donje linije siromaštva u Srbiji živi 140.000 dece, a da je svako četvrto dete siromašno. Mnoga od njih su deca sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju. Zato apelujemo na sve društvene subjekte i svakog pojedinca, roditelje, nastavnike, lekare, sudije, novinare, političare, nosioce vlasti i sve ostale, da u svojoj sredini pomognu da svako dete dobije šansu da poraste u tolerantnu, solidarnu, dobronamernu, kulturnu osobu. To je jedini način da jednom živimo i u takvom društvu. Ne očekujmo da to uradi neko drugi, nego već danas - učinimo nešto za jedno dete, za svu decu.

***25. oktobar 2012.

PODELJENE DONACIJE
Igračke i knjige pristigle na konkurse za Dobru igračku i Neven, poklonjene su deci u: Specijalnoj školi "Anton Skala" Školi za decu obolelu od cerebralne paralize "Miodrag Matić" Udruženju građana "Evo ruka" Posebno se zahvaljujemo uvoznicima igračaka ONE2PLAY i MAGAZA na velikodušnoj donaciji

***4. oktobar 2012.

DOBITNICI "NEVENA" ZA 2011. GODINU
Žiri za beletristiku u sastavu: predsednik Vladimir Andrić, Zorana Opačić, Tijana Tropin, doneo je ODLUKU da se nagrada “Neven“ za 2011. godinu dodeli BRANKU STEVANOVIĆU za knjigu „AVANTURE KRALJEVIĆA MARKA“ u izdanju Izdavačkog studija „Čekić“ iz Beograda. Žiri za ilustraciju u sastavu: Vesna Moravić Balkanski, predsednica, Vincent Ludvig Gadomski i LJubomirović Slaviša doneo je ODLUKU da se nagrada “Neven“ za 2011. dodeli BORISU KUZMANOVIĆU za ilustraciju knjige ZAUVARI u izdanju Izdavačkog preduzeća „Laguna“ iz Beograda. Žiri za popularnu nauku u sastavu: Vladimir Jelenković, predsednik, Vladimir Andrić, Zorana Opačić, Tijana Tropin, doneo je ODLUKU da se nagrada “Neven“za 2011. godinu dodeli MILUTINU TADIĆU za knjigu „KARTOGRAFIJA“u izdanju Kreativnog centra, Beograd.ČESTITAMO!

***4. oktobar 2012.

DOBITNICI "DOBRE IGRAČKE" ZA 2012. GODINU
Priznanje i mogućnost korišćenja znaka Dobre igračke, ove godine pripada proizvođačima : 1. Proizvođaču igračaka „Kockica“, Subotica, za igračku „Veverica na drvetu“ 2. Centru za unapređenje životnih aktivnosti, Beograd, za didaktički materijal- igru „Reci pa steci“ 3. „ Škola za roditelje“, Beograd, za didaktičku igru „U redu je“,

ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan