LatinicaЋирилица
Početna Dečija nedelja Blog neven dobra igračka maslačak mali pjer galerije i teme kontakt partneri i pokrovitelji projekti o nama


Prijatelji sajta:


o nama


Udruženje Prijatelji dece Srbije PDS je dobrovoljna i neprofitna organizacija civilnog društva. Osnovano je 1990. godine da bi ostvarivalo ciljeve u oblasti prava deteta, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu. PDS je je najstarija organizacija te vrste u Srbiji, i jedna od najstarijih u Evropi i svetu. Naslednik je organizacije Društvo za potpomaganje i vaspitanje sirotne i napuštene dece, osnovane 1880. godine. Sa ogromnim entuzijazmom i žarom,  i danas okuplja sve one kojima je stalo do dece, njihovog vaspitanja i razvoja, smisaonog provođenja slobodnog vremena, njihove zaštite i prava.


Opšta misija i cilj PDS-a je da doprinosi promociji i ostvarenju prava deteta i stvaranju uslova za bezbedno i srećno detinjstvo, za poštovanje položaja deteta u društvu, za slobodan i harmoničan razvoj sve dece u duhu naše tradicije i Konvencije UN o pravima deteta. Organizuje aktivnosti za decu i aktivnost dece (stvaralačke, igrovne, tehničke, rekreativne, humanitarne...). 


PDS je asocijacija opštinskih organizacija koje postoje širom Srbije i neposredno rade sa decom gde god ona žive: u školama, predškolskim ustanovama, naseljima, mesnim zajednicama, u opštini. Čine je na dobrovoljnoj osnovi roditelji, nastavnici, stručnjaci koji se bave decom, eminentni naučnici, umetnici, javne ličnosti... 


Udruženje Prijatelji dece Srbije, inicijator je i organizator mnogobrojnih aktivnosti i projekata u domenu zaštite prava dece, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu kao što su:

DEČIJA NEDELJA,
NAGRADA NEVEN,
BUKVAR DEČJIH PRAVA,  
PRAVA DETETA U MEDIJIMA,
MEDIJI U ZAŠTITI MLADIH,  
LOKALNE AKCIJE ZA OSTVARIVANJE PRAVA DETETA,  

priznanja DOBRA IGRAČKA i MASLAČAK,
KARAVAN AKCIJE DECA-DECI,
akreditovani seminar USPEŠNA KOMUNIKACIJA ŠKOLE SA MEDIJIMA I JAVNOŠĆU...

PDS je i autor KODEKSA DECA I MEDIJI i KODEKSA O ZAŠTITI DECE OD POLITIČKIH ZLOUPOTREBA.

Udruženje organizuje i izvodi letnje kampove, tribine, okrugle stolove, medijske nastupe...
Prijatelji dece Srbije, kao deo savremenog društvenog sistema brige o deci, nastaviće da pomaže i doprinosi da svi akteri, na svim nivoima odluka i delovanja, prepoznaju decu kao aktivne učesnike u ostvarivanju njihovih prava, podstiče aktivniji pristup i kvalitetnije uslove za dalje unapređivanje položaja dece u društvu. I na taj način omogući njihov kvalitetniji, na svaki način bogatiji i srećniji život.

PDS je članica NAPOR-a, FENS-a i Mreže organizacija za decu Srbije.Нема коментара на тему Постави коментар
ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan