LatinicaЋирилица
Почетна Дечија недеља Блог невен добра играчка маслачак мали пјер галерије и теме контактпартнери и покровитељи пројекти о нама


Prijatelji sajta:


о нама


Удружење Пријатељи деце Србије ПДС је добровољна и непрофитна организација цивилног друштва. Oсновано је 1990. године да би остваривало циљеве у области права детета, друштвене бриге о деци и подстицања активности на унапређењу рада с децом и за децу. ПДС је је најстарија организација те врсте у Србији, и jeдна од најстаријих у Европи и свету. Наследник је организације Друштво за потпомагање и васпитање сиротне и напуштене деце, основане 1880. године. Са огромним ентузијазмом и жаром,  и данас окупља све оне којима је стало до деце, њиховог васпитања и развоја, смисаоног провођења слободног времена, њихове заштите и права.


Општа мисија и циљ ПДС-а је да доприноси промоцији и остварењу права детета и стварању услова за безбедно и срећно детињство, за поштовање положаја детета у друштву, за слободан и хармоничан развој све деце у духу наше традиције и Конвенције УН о правима детета. Организује активности за децу и активност деце (стваралачке, игровне, техничке, рекреативне, хуманитарне...). 


ПДС је асоцијација општинских организација које постоје широм Србије и непосредно радe са децом где год она живе: у школама, предшколским установама, насељима, месним заједницама, у општини. Чине је на добровољној основи родитељи, наставници, стручњаци који се баве децом, еминентни научници, уметници, јавне личности... 


Удружење Пријатељи деце Србије, иницијатор је и организатор многобројних активности и пројеката у домену заштите права деце, друштвене бриге о деци и подстицања активности на унапређењу рада с децом и за децу као што су:

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА,
НАГРАДА НЕВЕН,
БУКВАР ДЕЧЈИХ ПРАВА,  
ПРАВА ДЕТЕТА У МЕДИЈИМА,
МЕДИЈИ У ЗАШТИТИ МЛАДИХ,  
ЛОКАЛНЕ АКЦИЈЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ДЕТЕТА,  

признања ДОБРА ИГРАЧКА и МАСЛАЧАК,
КАРАВАН АКЦИЈЕ ДЕЦА-ДЕЦИ,
акредитовани семинар УСПЕШНА КОМУНИКАЦИЈА ШКОЛЕ СА МЕДИЈИМА И ЈАВНОШЋУ...

ПДС је и аутор КОДЕКСА ДЕЦА И МЕДИЈИ и КОДЕКСА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД ПОЛИТИЧКИХ ЗЛОУПОТРЕБА.

Удружење организује и изводи летње кампове, трибине, округле столове, медијске наступе...
Пријатељи деце Србије, као део савременог друштвеног система бриге о деци, наставиће да помаже и доприноси да сви актери, на свим нивоима одлука и деловања, препознају децу као активне учеснике у остваривању њихових права, подстиче активнији приступ и квалитетније услове за даље унапређивање положаја деце у друштву. И на тај начин омогући њихов квалитетнији, на сваки начин богатији и срећнији живот.

ПДС је чланица НАПОР-а, ФЕНС-а и Мреже организација за децу Србије.Нема коментара на тему Постави коментар
ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan