LatinicaЋирилица
Почетна 2017 2016 2015 2014 2013 2012


Prijatelji sajta:


дечија недеља 2013 отварање

7. октобар 2013. ДЕЧИЈА НЕДЕЉА 1. дан, ОТВАРАЊЕ И МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА
ЈАВНА ДЕБАТА: ПОДРШКА РАЂАЊУ ИЗМЕЂУ МОГУЋНОСТИ И ПРЕПРЕКА

Дечију недељу је отворио Дечји хор Радио Београда „Колибри“ под диригентским вођством Љиљане Ранђеловић, песмама ПОЖУРИТЕ, РОДЕ! и ТАТА МАТА (музика: Група „Фрајле“) и на најлепши начин отворио Дечју недељу.

 На свечаном отварању Дечје недеље, окупили су се представници државних органа, надлежних министарстава, значајних институција, медија, удружења цивилног друштва одговорних за остваривање права детета у нашој земљи. Сви они истакли су значај подршке рађању и развоју модела одговорног родитељства, као централним темама овогодишње Дечије недеље, као и проблема са којима се сусрећемо у њиховој реализацији.

 У име Министарства рада, запошљавања и социјалне политике обратила се Бранкица Јанковић, државни секретар овог министарства, а затим и Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја. Јадранка Милановић, представница канцеларије УНИЦЕФ-а осврнула се на општу слику положаја детета у нашем друштву, а према најновијим статистикама. У име организације Пријатељи деце Србије говорио је  Љубивоје Ршумовић, председник организације.

 У наставку отварања уручен је "МАСЛАЧАК" које организација Пријатељи деце Србије додељује као друштвено признање за доброчинство деци. Ово значајно признање има за циљ да укаже на примере добре праксе у у пружању подршке деци и њиховом развоју.

Ове године, имајући у виду и централну тему актуелне Дечје недеље, добитница признања МАСЛАЧАК је госпођа МИЛА АЛИЈОСКИ, бабица из Београда, која више од 50 година припрема труднице да лакше донесу бебу на свет и до сада је помогла долазак на свет више од 100.000 беба.

У наставку отварања одржана је дебата "Подршка рађању између могућности и препрека" у којој су учествовали: Мирјана Рашевић, Директорка Института друштвених наука, Мирјана Совиљ,  доктор психофизиологије, Директорка Института за експерименталну фонетику и патологију говора"Ђорђе Костић", Зоран Станковић, гинеколог, Институт за мајку и дете, Вера Ситарица, продуцентска куца НИРА, серија “Време је за бебе”, Весна Моравић Балкански, академски сликар, мајка више деце. У дебату се у име Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије укључила и народна посланица, Верица Ракоњац. У дебати су разматране различите полазне основе које доприносе или онемогућавају остваривање родитељства, са социјалног, емоционалног, физиолошког и економског аспекта, као и могућности развоја ефикасније општедруштвене подршке.

Програм је водио Милош Миловановић, заједно са Јулијаном Лекић, преводитељком за знаковни језик за особе оштећеног слуха.


Нема коментара на тему Постави коментар
ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan