LatinicaЋирилица
Почетна 2017 2016 2015 2014 2013 2012


Prijatelji sajta:


дечија недеља

Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, која је дугогодишњи актер ове манифестације, дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Дечија недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих својих потенцијала.

Захваљујући подршци и покровитељству Министарства рада и социјалне политике у реализацији активности  Дечије недеље у протеклим годинама, уз подршку других владиних институција и организација цивилног друштва, активним укључивањем општинских организација Пријатеља деце, школа и других институција, као и локалних власти широм Србије,  Дечија недеља  видљиво, препознатљиво и усмерено на актуелна питања, промовише потребу интегрисаног и савременог националног система за промоцију и заштиту дечијих права. На тај начин подстиче се стварање услова за даље унапређивање положаја деце у друштву, као и пружање подршке у финансијском, социјалном, здравственом, културном и образовном смислу на приближавању том циљу.  

Програм активности Дечије недеље чини низ акцијa на републичком и локалном нивоу широм Србије, уз пуну партиципацију деце и младих. Заједничку одговорност представља задатак, који програм активности Дечије недеље посебно промовише, а то је да се обезбеди квалитетно образовање и могућност остваривања права деци из осетљивих група (мањинских, деци са села, ромској деци и деци са сметњама у развоју), поштујући релевантна међународна и национална документа и позитивне прописе.

Циљеви Дечије недеље су:

- скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце,

- указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити и остваривању права деце,

- презентација постигнутих резултата,

- указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце,

-подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој сваког детета,

- промоција активног учешћа саме деце у доношењу одлука које их се тичу,

- покретање иницијатива и нових акција које ће доприносити побољшању положаја деце у Србији и остваривању њихових права. Нема коментара на тему Постави коментар
ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan