LatinicaЋирилица
Početna Dečija nedelja Blog neven dobra igračka maslačak mali pjer galerije i teme kontakt partneri i pokrovitelji projekti o nama


Prijatelji sajta:


Svetski dan deteta

POVEĆATI BRIGU O DECINa Svetski dan deteta, 20. novembar, Prijatelji dece Srbije, kao organizacija civilnog društva, poziva državne i nevladine institucije, organizacije i pojedince da snažno, odgovorno i bez odlaganja i izgovora doprinesu da naše društvo bude bolje, zdravije i podsticajnije za svako dete u njemu. Samo na taj način možemo očekivati zrele i kreativne odrasle ljude. 

U vremenu opšte krize, najviše su ugrožena upravo deca. Najmlađi rastu u lošoj atmosferi društvenog raslojavanja, neprekidnih političkih, ekomomskih i obrazovnih reformi, koje porodicu čine ranjivom i nestabilnom, nasilja koje se prelilo na sve oblasti našeg života, krize morala koja dobija razmere epidemije. Istovremeno, obrazovanje, sport, kultura i sadržaji koji podstiču stvaralaštvo su sve komercijalniji i sve manje dostupni deci. Posledice po decu i mlade su nemerljive, a odgovornost je na svakom od nas odraslih. 

Posebno nas zabrinjava sve upadljivije siromaštvo sve većeg broja naših najmlađih. Procenjuje se da ispod donje linije siromaštva u Srbiji živi 140.000 dece, a da je svako četvrto dete siromašno. Mnoga od njih su deca sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju. 

Zato apelujemo na sve društvene subjekte i svakog pojedinca, roditelje, nastavnike, lekare, sudije, novinare, političare, nosioce vlasti i sve ostale, da u svojoj sredini pomognu da svako dete dobije šansu da poraste u tolerantnu, solidarnu, dobronamernu, kulturnu osobu. To je jedini način da jednom živimo i u takvom društvu. Ne očekujmo da to uradi neko drugi, nego već danas - učinimo nešto za jedno dete, za svu decu. 
Укупно коментара: 1 * коментари се одобравају - ПДС

Učenici 4.razr.OŠ"Mihajlo Pupin",Idvor - Apelujemo na sve ljude sveta da ova prava poštuju,jer samo tako možemo imati zdravu budućnost i srećne ljude.
Постави коментар
ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan