LatinicaЋирилица
Почетна Дечија недеља Блог невен добра играчка маслачак мали пјер галерије и теме контактпартнери и покровитељи пројекти о нама


Prijatelji sajta:


Светски дан детета

ПОВЕЋАТИ БРИГУ О ДЕЦИНа Светски дан детета, 20. новембар, Пријатељи деце Србије, као организација цивилног друштва, позива државне и невладине институције, организације и појединце да снажно, одговорно и без одлагања и изговора допринесу да наше друштво буде боље, здравије и подстицајније за свако дете у њему. Само на тај начин можемо очекивати зреле и креативне одрасле људе. 

У времену опште кризе, највише су угрожена управо деца. Најмлађи расту у лошој атмосфери друштвеног раслојавања, непрекидних политичких, екомомских и образовних реформи, које породицу чине рањивом и нестабилном, насиља које се прелило на све области нашег живота, кризе морала која добија размере епидемије. Истовремено, образовање, спорт, култура и садржаји који подстичу стваралаштво су све комерцијалнији и све мање доступни деци. Последице по децу и младе су немерљиве, а одговорност је на сваком од нас одраслих. 

Посебно нас забрињава све упадљивије сиромаштво све већег броја наших најмлађих. Процењује се да испод доње линије сиромаштва у Србији живи 140.000 деце, а да је свако четврто дете сиромашно. Многа од њих су деца са инвалидитетом и са сметњама у развоју. 

Зато апелујемо на све друштвене субјекте и сваког појединца, родитеље, наставнике, лекаре, судије, новинаре, политичаре, носиоце власти и све остале, да у својој средини помогну да свако дете добије шансу да порасте у толерантну, солидарну, добронамерну, културну особу. То је једини начин да једном живимо и у таквом друштву. Не очекујмо да то уради неко други, него већ данас - учинимо нешто за једно дете, за сву децу. 
Укупно коментара: 1 * коментари се одобравају - ПДС

Učenici 4.razr.OŠ"Mihajlo Pupin",Idvor - Apelujemo na sve ljude sveta da ova prava poštuju,jer samo tako možemo imati zdravu budućnost i srećne ljude.
Постави коментар
ПДС 2012 - Izrada: MwD - Optimizacija: MsBalkan